Recept na dokonalou domácí majonézu

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Máte rádi majonézu či majolku, ale nejste spokojeni s tím jak chutnají ty z obchodů? Chtěli byste ochutnat pravou domácí poctivou majonézu, jakou v kuchyni používaly již naše prababičky? Můžete si to zkusit podle našeho receptu na majonézu z roku 1906.
Následující text pochází z roku 1906

Mayonaise.

Tak mnohá dáma dá nám za pravdu, že je nouze o dobrý recept na skutečnou a zdařilou mayonaise. Málo která jej zná a ta, jež jej zná, nepověděla by ani za nevím co, jak mayonaise připravuje.

Receptů je mnoho, ale jen málo který za něco stojí. Prozradíme tedy tajemství, jak se připravuje skutečné pikantní mayonaise, že knížata a králové lepší pojisti nemohou a jsme jisti, že sklidíme dík tak mnohé mlsné a po delikatesách lačné pusinky.

Mayonaise pro 6 až 10 osob připravujeme ze 4 žloutků.

Ze žloutků z vajec na tvrdo uvařených, mayonaise třeme, ze žloutků syrových mayonaise šleháme. Doporučujeme mayonaise šlehanou, která vyžaduje méně námahy a je chutnější.

Na omáčku mayonaise ze žloutků ušlehanou, je zapotřebí půl litru nejlepšího provencského oleje. Nekupuj nikdo olej, který není zaručeně čistý a jemný. Cena oleje nesmí rozhodovati. Ale jistotu míti musíme, že koupili jsme olej nejlepší, jemný, absolutně čistý.

Šlehajíce žloutky, osolíme je a za stálého šlehání přiléváme oleje, z počátku po kapkách a pozvolna, když mayonaise zhoustla, po náprstcích, později po kalíšcích.

Mayonaise nesmí řídnouti, nýbrž musí houstnouti. Dokud je řídkou, nesmíme oleje přilévati, nýbrž šleháním její houstnutí přivoditi. To činíme tak dlouho, až jsme všechen olej vypotřebovali.

Kdo chce připraviti omáčky mayonaise méně, vezme na 2 žloutky ¼ litru oleje anebo na jeden žloutek ⅛ litru oleje.

Do vyšlehané husté mayonaise přilejeme něco málo octa estragonového, který pozvolna přilévati můžeme už mezi šleháním, když přilévali jsme olej.

Na chuť hotové omáčky působí účinně šťáva z jednoho citronu a anglický hořčicový prášek, jehož se více nepřidá, než na špičku nože. Dobře ušlehanou mayonaise musíme dáti k ledu a podávati studenou. Vlažná neb řídká omáčka je bezcenná.

Podáváme-li mayonaise na talíři zvlášť, nebo chceme-li ní okrášliti okolek mísy, podložíme ji jemně rozsekaným hlávkovým salátem a sice jemnými lístky ze srdíček.

Není myslitelno, aby se mayonaise dle tohoto návodu nepodařila, nebo někomu dokonce nechutnala.


Původní zdroj historického článku:
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. května 2019


Diskuze k článku „Recept na dokonalou domácí majonézu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.