Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Krokodýlí polévka aneb jak může psychika změnit chuť jídla

původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Myslíte že by vám chutnala krokodýlí polévka více nebo méně, než třeba běžný masový vývar? Zajímavý pokus s vnímáním chuti jídla vám popíše historický článek z roku 1902.


Moc domněnky.

Buckland, znamenitý americký přírodozpytec, dával po šťastném lovu missisipského krokodíla (aligátora), jejž za účelem vědeckým rozložil, hostinu, k níž četnou a vybranou společnost sezval.

Celý dům jeho zařízen byl s elegancí a vkusem nevšedním. Hosté přišli. Tabule pokryta stříbrem, křišťálem a čínským porculánem.

Jako první chuť přinesena na stůl výtečná polévka. „Co říkáte té polévce?“ ptá se Buckland, když polévku dojedl, vedle sebe sedícího známého labužníka. „Skutečně znamenitá,“ zněla odpověď. „Polévka je želvová, že ?“ ptám se jen proto, že v ní žádný zelený tuk neshledávám. Doktor zavrtěl hlavou. „Mně se zdá, že má polévka příchuť po pižmu,“ prohodil jiný stolovník, „je to ne nepříjemná, ale zvláštní chuť.“

„Všecky aligátoři tak zapáchají,“ nadhodil Buckland, „zvláště krokodíl, kterého jsem ráno rozložil a z něhož jste právě jedli polévku.“ — Všickni hosté strnuli a zbledli.

Potácejíce se, až na dva neb tři opustili hodovní síň, jen asi 2-3 srdnatí zůstali až do konce výtečné tabule. „Hleďte co dělá domněnka !“ pravil Buckland. „Kdybych byl řekl, že polévka jest ze želvy neb z ptačích hnízd, měli byste ji všickni za znamenitou a výtečně byste ji byli zažili.

Tak mocným jest předsudek!“ „Ale byl to skutečně aligátor?“ ptá se úzkostlivě jedna dáma. „Nikoliv, polévka byla z docela dobré telecí hlavy a ničeho jiného více,“ odpověděl učenec.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. června 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Krokodýlí polévka aneb jak může psychika změnit chuť jídla


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: