Návod našich prababiček jak ušlehat dokonalou šlehačku

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Používáte doma na přípravu šlehačky mixér nebo rovnou kuchyňského robota? Naše prababičky takovou techniku neměly, ale přesto dokázaly ušlehat skvělou šlehačku. Článek z roku 1902 vám prozradí, jak to tehdy dělaly.
Následující text pochází z roku 1902

Jak docílí se tuhá šlehaná smetana.

Především musí býti smetana dobrá a tučná, nechá se státí hodinu ve studenu, nejlépe v ledu.

Šlehá se v hluboké míse drátěnou šlehačkou a hlavní věc — již po několika minutách odebéře se v sníh změněná část smetany na sito ze žíní, kde z ní ještě tekutá smetana vykape.

Tato dá se ku smetaně ještě nesešlehané a šlehá se dále a opět vytvořený sníh se odebéře a tak se dále pokračuje, až jest všecka smetana v pěkný tuhý sníh ušlehená.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. května 2019


Diskuze k článku „Návod našich prababiček jak ušlehat dokonalou šlehačku“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.