Návod našich prababiček jak ušlehat dokonalou šlehačku

původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Používáte doma na přípravu šlehačky mixér nebo rovnou kuchyňského robota? Naše prababičky takovou techniku neměly, ale přesto dokázaly ušlehat skvělou šlehačku. Článek z roku 1902 vám prozradí, jak to tehdy dělaly.


Jak docílí se tuhá šlehaná smetana.

Především musí býti smetana dobrá a tučná, nechá se státí hodinu ve studenu, nejlépe v ledu.

Šlehá se v hluboké míse drátěnou šlehačkou a hlavní věc — již po několika minutách odebéře se v sníh změněná část smetany na sito ze žíní, kde z ní ještě tekutá smetana vykape.

Tato dá se ku smetaně ještě nesešlehané a šlehá se dále a opět vytvořený sníh se odebéře a tak se dále pokračuje, až jest všecka smetana v pěkný tuhý sníh ušlehená.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. května 2019


Diskuze k článku „Návod našich prababiček jak ušlehat dokonalou šlehačku“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.