Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Mlsání za dob našich prababiček: recepty na domácí sladké rosoly

původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Jak naše prababičky připravovaly sladký vinný, kávový, citronový, mandlový či čokoládový rosol? Můžete si to sami vyzkoušet podle receptů z roku 1894.


Sladké rosoly.


Rosol smíšený.

Půl kila cukru otře se na kůře dvou pomerančů a dvou citronů, utluče se, dá do hliněného kastrolu, šťáva z těch citronů a pomerančů se na něj vycedí, přidá se k tomu 10 žloutků, hodně se to rozšlehá, dá s kastrolem na plotnu a šlehá se opět tak dlouho, až to zhoustne. Pak se to dá na chladné místo a míchá se, aby se to nesrazilo.

Ze 7 bílků ušlehá se tuhý sníh, přimíchá se k tomu, přilije se 6 lžic araku, opět se dobře promíchá, pak se nalije do skleněné mísy a nechá u ledu stuhnouti.

Vinný rosol.

Do neplného litru bílého vína vsype se čtvrt kila cukru na citronové kůře ostrouhaného, v málo vodě uvaří se 4 deka vyzího měchýře, který se též do vína procedí, nechá se vše povařiti, pak vychladnouti. Studený nalije se do skleněné mísy a dá k ledu stuhnouti. Ozdobí se citronem neb smetanovou pěnou.

Kávový rosol.

Uvaří se silná černá káva, procedí se do ní 4 deka uvařeného vyzího měchýře, přidá se k tomu 14 deka cukru, kousek vanilky, nechá se to dostatečně povařiti, smetana se dá vařiti zvlášť a pak se k tomu přilije, aby toho bylo dohromady neplný litr, vychladlý rosol nalije se do skleněné neb porcelánové mísy a nechá stuhnouti. Pak se ozdobí smetanovou pěnou.

Do smetany dá se kus cukru utlučeného s vanilkou a šlehá se tak dlouho, až se udělá hustá pěna. Z polovice té pěny posázejí se na rosol řídce malé hromádky, k druhé polovici přilije se malinová šťáva, aby byla do růžova zabarvená, smetana ještě se ušlehá a mezi bílé kopečky kladou se nyní růžové, tak že se utvoří z nich na rosolu pěkný věneček.

Citronový rosol.

4 deka vyzího měchýře rozvaří se v neplném půl litru vody a procedí. Přidá se k tomu půl kila na několika citronech otřeného cukru, ⅓ litru citronové šťávy, nechá se to povařit, vychladlý rosol naleje se do mísy, a když stuhne, ozdobí se citronovou kůrkou.

Rosol z mandlového mléka.

14 deka oloupaných mandlí utluče se v bílém železníku (nikoliv v mosazném hmoždíři), utrou se na kaši, přilije se na ně ⅔ litru studničné vody, hodně se rozšlehají, procedí skrze husté síto, přidá se k nim čtyry deka rozvařeného procezeného vyzího měchýře, ¼ kila cukru, trochu vanilky a nechá se to povařiti. Vychladlý rosol nalije se do přiměřené nádoby a nechá stydnouti. Ozdobuje se pistaciemi a tence krájenými mandlemi.

Čokoládový rosol.

Tři velké tabulky čokolády uvaří se v půllitru dobré smetany, přicedí se k ní v málo vodě rozvařený vyzí měchýř, přidá se 14 deka cukru, trošku vanilky, nechá se to povařiti, vychladlé vyleje se na přiměřenou mísu a dá stuhnouti.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. května 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Novinka: kniha Bejvávalo

Kniha Bejvávalo Vám nabízí 111 zajímavých historických článků ze všech oborů, doplněných o původní fotografie, ilustrace, dobové reklamy a kreslené vtipy. K zakoupení v každém dobrém knihkupectví.

Kolorované snímky





Debata k článku Mlsání za dob našich prababiček: recepty na domácí sladké rosoly


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: