Mlsání za dob našich prababiček: recepty na domácí sladké rosoly

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Jak naše prababičky připravovaly sladký vinný, kávový, citronový, mandlový či čokoládový rosol? Můžete si to sami vyzkoušet podle receptů z roku 1894.
Následující text pochází z roku 1894

Sladké rosoly.


Rosol smíšený.

Půl kila cukru otře se na kůře dvou pomerančů a dvou citronů, utluče se, dá do hliněného kastrolu, šťáva z těch citronů a pomerančů se na něj vycedí, přidá se k tomu 10 žloutků, hodně se to rozšlehá, dá s kastrolem na plotnu a šlehá se opět tak dlouho, až to zhoustne. Pak se to dá na chladné místo a míchá se, aby se to nesrazilo.

Ze 7 bílků ušlehá se tuhý sníh, přimíchá se k tomu, přilije se 6 lžic araku, opět se dobře promíchá, pak se nalije do skleněné mísy a nechá u ledu stuhnouti.

Vinný rosol.

Do neplného litru bílého vína vsype se čtvrt kila cukru na citronové kůře ostrouhaného, v málo vodě uvaří se 4 deka vyzího měchýře, který se též do vína procedí, nechá se vše povařiti, pak vychladnouti. Studený nalije se do skleněné mísy a dá k ledu stuhnouti. Ozdobí se citronem neb smetanovou pěnou.

Kávový rosol.

Uvaří se silná černá káva, procedí se do ní 4 deka uvařeného vyzího měchýře, přidá se k tomu 14 deka cukru, kousek vanilky, nechá se to dostatečně povařiti, smetana se dá vařiti zvlášť a pak se k tomu přilije, aby toho bylo dohromady neplný litr, vychladlý rosol nalije se do skleněné neb porcelánové mísy a nechá stuhnouti. Pak se ozdobí smetanovou pěnou.

Do smetany dá se kus cukru utlučeného s vanilkou a šlehá se tak dlouho, až se udělá hustá pěna. Z polovice té pěny posázejí se na rosol řídce malé hromádky, k druhé polovici přilije se malinová šťáva, aby byla do růžova zabarvená, smetana ještě se ušlehá a mezi bílé kopečky kladou se nyní růžové, tak že se utvoří z nich na rosolu pěkný věneček.

Citronový rosol.

4 deka vyzího měchýře rozvaří se v neplném půl litru vody a procedí. Přidá se k tomu půl kila na několika citronech otřeného cukru, ⅓ litru citronové šťávy, nechá se to povařit, vychladlý rosol naleje se do mísy, a když stuhne, ozdobí se citronovou kůrkou.

Rosol z mandlového mléka.

14 deka oloupaných mandlí utluče se v bílém železníku (nikoliv v mosazném hmoždíři), utrou se na kaši, přilije se na ně ⅔ litru studničné vody, hodně se rozšlehají, procedí skrze husté síto, přidá se k nim čtyry deka rozvařeného procezeného vyzího měchýře, ¼ kila cukru, trochu vanilky a nechá se to povařiti. Vychladlý rosol nalije se do přiměřené nádoby a nechá stydnouti. Ozdobuje se pistaciemi a tence krájenými mandlemi.

Čokoládový rosol.

Tři velké tabulky čokolády uvaří se v půllitru dobré smetany, přicedí se k ní v málo vodě rozvařený vyzí měchýř, přidá se 14 deka cukru, trošku vanilky, nechá se to povařiti, vychladlé vyleje se na přiměřenou mísu a dá stuhnouti.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. května 2019


Diskuze k článku „Mlsání za dob našich prababiček: recepty na domácí sladké rosoly“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.