Mlsání za dob našich prababiček: recepty na domácí sladké rosoly

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Jak naše prababičky připravovaly sladký vinný, kávový, citronový, mandlový či čokoládový rosol? Můžete si to sami vyzkoušet podle receptů z roku 1894.
Následující text pochází z roku 1894

Sladké rosoly.


Rosol smíšený.

Půl kila cukru otře se na kůře dvou pomerančů a dvou citronů, utluče se, dá do hliněného kastrolu, šťáva z těch citronů a pomerančů se na něj vycedí, přidá se k tomu 10 žloutků, hodně se to rozšlehá, dá s kastrolem na plotnu a šlehá se opět tak dlouho, až to zhoustne. Pak se to dá na chladné místo a míchá se, aby se to nesrazilo.

Ze 7 bílků ušlehá se tuhý sníh, přimíchá se k tomu, přilije se 6 lžic araku, opět se dobře promíchá, pak se nalije do skleněné mísy a nechá u ledu stuhnouti.

Vinný rosol.

Do neplného litru bílého vína vsype se čtvrt kila cukru na citronové kůře ostrouhaného, v málo vodě uvaří se 4 deka vyzího měchýře, který se též do vína procedí, nechá se vše povařiti, pak vychladnouti. Studený nalije se do skleněné mísy a dá k ledu stuhnouti. Ozdobí se citronem neb smetanovou pěnou.

Kávový rosol.

Uvaří se silná černá káva, procedí se do ní 4 deka uvařeného vyzího měchýře, přidá se k tomu 14 deka cukru, kousek vanilky, nechá se to dostatečně povařiti, smetana se dá vařiti zvlášť a pak se k tomu přilije, aby toho bylo dohromady neplný litr, vychladlý rosol nalije se do skleněné neb porcelánové mísy a nechá stuhnouti. Pak se ozdobí smetanovou pěnou.

Do smetany dá se kus cukru utlučeného s vanilkou a šlehá se tak dlouho, až se udělá hustá pěna. Z polovice té pěny posázejí se na rosol řídce malé hromádky, k druhé polovici přilije se malinová šťáva, aby byla do růžova zabarvená, smetana ještě se ušlehá a mezi bílé kopečky kladou se nyní růžové, tak že se utvoří z nich na rosolu pěkný věneček.

Citronový rosol.

4 deka vyzího měchýře rozvaří se v neplném půl litru vody a procedí. Přidá se k tomu půl kila na několika citronech otřeného cukru, ⅓ litru citronové šťávy, nechá se to povařit, vychladlý rosol naleje se do mísy, a když stuhne, ozdobí se citronovou kůrkou.

Rosol z mandlového mléka.

14 deka oloupaných mandlí utluče se v bílém železníku (nikoliv v mosazném hmoždíři), utrou se na kaši, přilije se na ně ⅔ litru studničné vody, hodně se rozšlehají, procedí skrze husté síto, přidá se k nim čtyry deka rozvařeného procezeného vyzího měchýře, ¼ kila cukru, trochu vanilky a nechá se to povařiti. Vychladlý rosol nalije se do přiměřené nádoby a nechá stydnouti. Ozdobuje se pistaciemi a tence krájenými mandlemi.

Čokoládový rosol.

Tři velké tabulky čokolády uvaří se v půllitru dobré smetany, přicedí se k ní v málo vodě rozvařený vyzí měchýř, přidá se 14 deka cukru, trošku vanilky, nechá se to povařiti, vychladlé vyleje se na přiměřenou mísu a dá stuhnouti.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. května 2019


Diskuze k článku „Mlsání za dob našich prababiček: recepty na domácí sladké rosoly“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.