Sladké konsommé.
Konsommé v páře.
Dá se vařiti neplný půllitr dobré smetany, vařečka mouky utře se se 4 deka nového másla, přidá se to ku smetaně a nechá vařit, až je z toho hustá kaše, která se vyleje na mísu a nechá vystydnouti. Pak se k ní přidá 10 deka cukru, trochu vanilky, 4 žloutky, a tře se to tak dlouho, až se dělají bubliny. Nyní se to nalije do malých koflíčků, které se postaví jeden vedle druhého do pekáče, naplněného zpola horkou vodou (voda musí jíti jen do poloviny šálečků), a nechá se to v troubě v páře vařiti.
Konsommé z rybízu.
Uvaří se kaše jako předešle, dá na mísu, nechá vystydnouti, přilijí se do ní 2 lžíce zavařeného procezeného rybízu, 14 deka cukru, 4 žloutky a tře se to, až se dělají bubliny. Pak se to nalije do koflíčků, máslem slabě vymazaných a dá do trouby do páry. Koflíky nesmí býti plny, jelikož to při pečení jde do výše.
Konsommé z pomeranče.
Do vystydlé kaše přidá se 11 deka cukru, otřeného na pomerančové kůře, vycedí se k tomu trochu pomerančové šťávy, připojí se ještě 4 žloutky, řádně se to utře, nalije do koflíčků a nechá v páře péci. Citronové konsommé dělá se týmž způsobem, jen že se do něho dá 14 deka cukru.
Konsommé s malinovou zavařeninou.
K vařené vychladlé kaši ze smetany přidá se 11 deka cukru, trochu vanilky, 2 lžíce malinové zavařeniny, 4 žloutky, dokonale se to utře, nalije do koflíků a v páře upeče. Je nutno, aby byl pekáč vždy od spodu hodné horký, rovněž i trouba. Kdyby se to z počátku volně peklo, zvodnatělo by to. Později může se již volně dopékati.
Konsommé z mandlového mléka.
Z 9 deka mandlí udělá se ⅓ litru mandlového mléka z horké vody ; vařečka mouky utře se s 4 deka másla, přidá se to k mléku a míchá se, až zhoustne. Pak se to vylije na mísu, přidá se k tomu 11 deka cukru, trochu vanilky, 4 žloutky, tře se to, až se dělají bubliny, nalije do koflíků a dá v páře upéci.
Čokoládové konsommé.
V neplném půl litru smetany uvaří se 2 velké tabulky čokolády; když se vaří, přidá se do ní 4 deka másla s vařečkou mouky utřeného a nechá svařiti v hustou kaši, která se dá na mísu vychladnout. Připojí se k ní 7 deka cukru, 4 žloutky, trochu vanilky, tře se to, až se to zpění, a dá pak v koflících do páry péci.
témata článku:
Diskuze k článku „Consommé není jen masový vývar, aneb zapomenuté recepty na sladké consommé“