Consommé není jen masový vývar, aneb zapomenuté recepty na sladké consommé

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Consommé je extra silný vývar z kostí, masa a zeleniny. Naše prababičky ale znaly i sladké consommé - nebo jak se tehdy psalo konsommé. Recepty na 6 různých sladkých, ovocných nebo čokoládových konsommé se dočtete v našich receptech z roku 1894.
Následující text pochází z roku 1894

Sladké konsommé.


Konsommé v páře.

Dá se vařiti neplný půllitr dobré smetany, vařečka mouky utře se se 4 deka nového másla, přidá se to ku smetaně a nechá vařit, až je z toho hustá kaše, která se vyleje na mísu a nechá vystydnouti. Pak se k ní přidá 10 deka cukru, trochu vanilky, 4 žloutky, a tře se to tak dlouho, až se dělají bubliny. Nyní se to nalije do malých koflíčků, které se postaví jeden vedle druhého do pekáče, naplněného zpola horkou vodou (voda musí jíti jen do poloviny šálečků), a nechá se to v troubě v páře vařiti.

Konsommé z rybízu.

Uvaří se kaše jako předešle, dá na mísu, nechá vystydnouti, přilijí se do ní 2 lžíce zavařeného procezeného rybízu, 14 deka cukru, 4 žloutky a tře se to, až se dělají bubliny. Pak se to nalije do koflíčků, máslem slabě vymazaných a dá do trouby do páry. Koflíky nesmí býti plny, jelikož to při pečení jde do výše.

Konsommé z pomeranče.

Do vystydlé kaše přidá se 11 deka cukru, otřeného na pomerančové kůře, vycedí se k tomu trochu pomerančové šťávy, připojí se ještě 4 žloutky, řádně se to utře, nalije do koflíčků a nechá v páře péci. Citronové konsommé dělá se týmž způsobem, jen že se do něho dá 14 deka cukru.

Konsommé s malinovou zavařeninou.

K vařené vychladlé kaši ze smetany přidá se 11 deka cukru, trochu vanilky, 2 lžíce malinové zavařeniny, 4 žloutky, dokonale se to utře, nalije do koflíků a v páře upeče. Je nutno, aby byl pekáč vždy od spodu hodné horký, rovněž i trouba. Kdyby se to z počátku volně peklo, zvodnatělo by to. Později může se již volně dopékati.

Konsommé z mandlového mléka.

Z 9 deka mandlí udělá se ⅓ litru mandlového mléka z horké vody ; vařečka mouky utře se s 4 deka másla, přidá se to k mléku a míchá se, až zhoustne. Pak se to vylije na mísu, přidá se k tomu 11 deka cukru, trochu vanilky, 4 žloutky, tře se to, až se dělají bubliny, nalije do koflíků a dá v páře upéci.

Čokoládové konsommé.

V neplném půl litru smetany uvaří se 2 velké tabulky čokolády; když se vaří, přidá se do ní 4 deka másla s vařečkou mouky utřeného a nechá svařiti v hustou kaši, která se dá na mísu vychladnout. Připojí se k ní 7 deka cukru, 4 žloutky, trochu vanilky, tře se to, až se to zpění, a dá pak v koflících do páry péci.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. května 2019


Diskuze k článku „Consommé není jen masový vývar, aneb zapomenuté recepty na sladké consommé“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.