Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Cukrováček, neboli sladký hrách

původně vyšlo: Epocha 1912, autor —l.
Víte, čemu se říkalo cukrováček a co se s ním dalo v kuchyni dělat? Prozradí vám to článek z roku 1912.


Sladký hrách.

Kuchařkou nejhledanějším druhem hrachu je sladký hrách, který v některých českých krajích jmenují cukrováčkem.

Hodí se znamenitě na vaření i zavařování. Sladký hrách se od jiných druhů liší svými lusky. Jsou dužnaté, šťavnaté, a příjemné chuti. Velmi často se vaří s vyloupaným zeleným hráškem. Ale jen tehdy lusky mají výtečnou chuť, pocházejí-li od sladkého hrachu. Sladký hrách se znamenitě konservuje zavařováním a jmenovitě sušením. Sušený sladký hrách vyskytující se v obchodě je původu ponejvíce ruského. Na pohled je sice nevzhledný, ale to je pro žaludek i jazyk vedlejší.

Sladký hrášek se svým růstem a květem neliší se od svých druhů. Jedině jeho lusky mají ve své stavbě jistou odchylku od lusků jiných druhů. Dlešky jejich jsou tlustší a jemnější, a lehce se zakřivují.

Sladký hrách se pěstuje ve třech odrůdách. Jedna je nízká, dosahuje nejvýše 20 cm výšky, a hodí se jmenovitě pro pěstování v pařeništi; druhá dosahuje výšky 30 až 40 cm, třetí pak vykazuje pravé obry dosahující až 130—150 cm. Nedávno pak byla vypěstována odrůda s lusky délky 15 cm, šířky 4 cm. Sladký hrách pěstuje se obyčejně ve dvou řádkách. Od pěstování ve třech řádkách, které bylo obvyklo u obyčejných druhů, bylo upuštěno z toho důvodu, že krajní řádky brání ve vývoji rostlinkám prostředním.

Lusky, které chcem požívat, nutno trhat, dokud jsou mladé. Podobně i na sušení nutno bráti hrách mladý. V domácnosti možno sladký hrášek dobře sušit jednoduchým způsobem. Vyloupaný zelený hrášek rozprostřem na obyčejný kuchynský plech, který jsme pokryli čistým bílým papírem. Plech vsunem do trouby kamen a podložíme třínožkou.

Také se může plech položití přímo na horké pláty kuchynských kamen. V kamnech mírně topíme, čím mírněji, tím lépe. Nejlépe se hrách usuší (aby nepozbyl své jemné chuti) za 3 dny. Usušený hrášek rozprostřem na nějaké prkno ve vzdušné komoře, pak si upravíme sáčky z řídké tkaniny, a do nich usušený hrách vsypem.

Nejlépe učiníme, zavěsíme-li sáčky s hrachem u stropu spižírny. Obáváme-li se myší, pak je zavěsíme na dřevěnou tyč, jejíž oba konce spojíme obloukem ze železného drátu, a drát zavěsíme na železný háček, který opět drátem připevníme na hák zaražený do stropu.

Chcem-li sušený hrách upotřebit do polévky neb upravit jinak, na př. jako zeleninu k masu, necháme jeho přiměřené množství den před přípravou nabotnat ve studené vodě. Nabotnalý hrách se pak od čerstvého naprosto neliší.



zdroj historického článku:
Epocha 1912, autor —l.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. května 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.







Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: