Proč by se čerstvá vajička neměla mýt

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Máte rádi vajíčka v krásně čistých skořápkách? V tom případě vás určitě překvapí článek z roku 1909, vysvětlující tehdy našim prababičkám proč by se čerstvá vajíčka naopak omývat nikdy neměla.
Následující text pochází z roku 1909

Omývání zašpiněných vajec.

Vejce, která se brzy spotřebují, mohou se umýti, ale vejce, která se mají uchovati na delší čas, nesmí se omýti, poněvadž se vodou odstraní rosolovitý povlak, jenž uzavírá póry vaječné skořápky.

Jakmile odstraní se tento povlak, je vnitřek vejce vysazen rozrušovacímu vlivu vzduchu. Omytá vejce jsou k uchováni tedy bezcenna, kdežto nemytými zdravými vejci, jsou-li něco špínou pokryty, dobré ceny docílíme.

Zašpinění vajec možno zameziti snadno, chováme-li koše k nošení vajec v největší čistotě.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. dubna 2019


Diskuze k článku „Proč by se čerstvá vajička neměla mýt“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.