Historický recept na skvělé moravské klobásy od našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Dáte si rádi dobré klobásy? Máme pro vás recept na pravé moravské klobásy z roku 1909.


Moravské klobásy.

Čechy mají svoje vdolky a Morava světoznámé klobásy. Kdo těch jednou okusí, touží po nich do smrti.

Je potřebí následujících věcí: Vepřové maso, marian. plevy, pepř, česnek, sůl, kmín, vepřová střívka a polévka. Při zabíjení dávají se masité odpadky na bok. Až vše je hotovo, přikročí se k dělání klobás.

Maso se pokrájí podle chuti bud jemně nebo na hrubší kousky, pak se osolí, opepří, dá se špetka mariánkových plev a strouček česneku, jež rozetře se se solí. Pak přileje se vepřové polévky tolik, aby maso bylo k nadíváni způsobilé.

Takto připravené maso nadívá se do čistých střívek libovolné délky a po zašpejlování hází se klobásy do studené vody. Po chvíli se vyndají a pověsí do otevřeného komína, kde topí se dřevem. Za pět, šest dní, dle toho, jak mnoho se topí, jsou klobásy zauzeny a chutnají s moravským kyselým zelím a špekovými knedlíky výborně.

Čím lepší volíme maso, tím lepší jsou klobásy. Též je dobře maso pokrájené trochu osolit a nechat několik dní uležet ve chladné místnosti a další přípravu vykonat až před plněním do střev. Polévka, jíž se do masa k úpravě t. zv. „brátu“ užívá, je nejlepší z hovězích kostí.

Zauzené jsou klobásy tehdy, až se suše ohmatávají. Délka jejich je libovolná, třeba dvoumetrová, ale nejčastěji upravují se ve formě párečků o 20 cm délky jedné polovice.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. března 2019


Diskuze k článku „Historický recept na skvělé moravské klobásy od našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.