Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Historické recepty na chlebový nákyp, hobliny a další sladká jídla z doby našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1910, autor neuveden.
Máte rádi sladké? Ochutnejte řadu historických receptů z roku 1910, určitě si pochutnáte.


Bábovka.

Utře se 14 dkg másla se 14 dkg prevareného másla, až se pění. K tomu přidává se 6 nebo 8 vajec, jedno po druhém, vždy jedno vejce celé a plná lžíce mouky, až se spotřebují 84 dkg mouky. Z 5 dkg droždí do mléka (asi třetiny litru) udělá se kvásek; potom těsto se osolí, a přidá se citronová kůra a 6 dkg mandlí, hořkých nebo sladkých. Forma vymaže se máslem, posype se ustrouhanou žemličkou a vyloží se mandlemi rozkrájenými na pěkné kousky. Pak těsto do formy se vlije a nechá se zkynouti. Peče se pozvolna asi hodinu.

Třená bábovka.

28 dkg nového másla tře se, až se pění ; k němu přidá se 10 vajec, sůl, 2 lžíce tlučeného cukru, trochu vlažného mléka, 4 lžíce kvasnic, 24 dkg mouky. Měchačkou se náležitě zpracuje, a na konec přidá se 14 dkg malých a 14 dkg velkých hrozinek bez jader. Těstem pak naplní se forma do pola a nechá se kynouti. Když zkyne, že forma je skoro plná, peče se ¾ hodiny v mírné troubě.

Nákyp rýžový.

Rýže dobře vypraná se uvaří v mléku nebo ve smetaně na hustou kaši a nechá se vychladnouti. Pak se do ní zamíchá několik žloutků, kus tlučeného cukru s vanilkou (nebo otřeného na citronu), kousek másla, a smíchá se pomalu se sněhem z několika bílků. Pak se to dá do formy vymazané máslem a vysypané mletou žemlí. Upečený nákyp posype se hezky cukrem.

Nákyp nudlový.

Ze 3 bílků uvař nudle v mléce a nech je vystydnouti. K tomu nudle ze 3 žloutků se v másle usmaží. Na míse utře se kousek másla se 6 žloutky a cukrem, a pak přidají se nudle bílkové, rozkrájené mandle, hrozinky a citronová kůra. Pak ze 6 bílků udělá se tuhý sníh a vše dobře se promíchá. Potom do formy vymazané máslem dá se polovice nudlí, pak nudle žloutkové a na vrch druhá polovice bílkových. Volně se upeče a upečený posype se cukrem s vanilkou.

Chlebový nákyp.

14 dkg chleba ustrouhej a namoč v červeném víně, tolikéž másla utři se 4 žloutky, dej 14 dkg cukru, 14 dkg strouhaných mandlí, to vše promíchej, přidej ½ citronové kůry, skořici, hřebíček, a smíchej s tuhým sněhem ze 4 bílků. Pak dej do formy vymazané máslem, zvolna upec v troubě a hotové pocukruj.

Nákyp krupičný.

Krupice v mléce uvaří se na hustou kaši a vychladí se. Pak utři kus másla, asi 6 žloutků, 10 dkg rozkrájených loupaných mandlí sladkých, tolikéž tlučeného cukru, kůru sekanou z citronu a smíchej s kaší. Potom smíchej to se sněhem asi ze 4—6 bílků a dej do formy jako jindy upravené. Také se může naliti nejdříve polovička jen do formy, dá se zapéci, a do druhé půlky pro změnu přimíchá se strouhané čokolády.

Hobliny.

Utři 11 dkg cukru se 2 bílky, přidej 2 žloutky, 5 dkg mouky a vlij na povoskovaný plech. Když to v troubě zrůžoví, řezej nudle dlouhé, toč na vařečku, posypej feniklem, dej opět péci a hotové posyp cukrem.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1910, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. března 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Historické recepty na chlebový nákyp, hobliny a další sladká jídla z doby našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: