Recept na výbornou domácí hořčici podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Máte rádi hořčici? Zkuste si jí doma připravit podle několika historických receptů z roku 1917.


Jak vyrábí se jemná hořčice?

Jemnou hořčici po domácku můžeme si připraviti takto:

Svařeným octem estragonovmý (tři čtvrtiny litru) polejeme dvě cibule drobně usekané se stroužkem česneku a dvěma bobkovými listy, po několika hodinách ocet zcedíme, povaříme a rozmícháme s umletou bílou a černou hořčicí (po 70 g), 200 g cukru a 8 g tlučené skořice.

Míchá se tím tak dlouho, až kaše dostatečně zhoustne, načež se v uzavřených nádobách uschová a teprve po 3—4 nedělích upotřebuje. Nebo rozmícháme 250 g mleté bílé a 125 g černé hořčice s 250 g cukru, 5 g tlučeného hřebíčku, 7 g tlučené skořice s vinným octem. Kašičku necháme státí asi dva dny na teplých kamnech a pak ji uschováme.

Velmi dobrá je také směs 375 g bílé a 125 g černé hořčice, která se rozdělá s vařící vodou a nechá bobtnati. Za 1—2 dny pak rozdělá se s octem vinným svařeným s 30 g soli a 200 g kandysu a náležitě vychladlým; při tom se vmíchá po 1 g tlučeného květu a zázvoru a po 2 g tlučeného nového koření, hřebíčku a skořice.

Ve Francii používají k rozdělání hořčičné kaše místo vody přímo kořeněného octa, jenž se k tomu cíli sváří (litr) s 15 g skořice v kusech, s 8 g nového koření, 9 g hřebíčku, rozkrájenou cibuli a česnekem i trochou dymianu, estragonu, bobkových listí a majoranu a 250 g cukru. Ocet se pak scedí, také hořčičná kaše s ním rozdělaná se provaří.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. února 2019


Diskuze k článku „Recept na výbornou domácí hořčici podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.