Recept na výbornou domácí hořčici podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Máte rádi hořčici? Zkuste si jí doma připravit podle několika historických receptů z roku 1917.
Následující text pochází z roku 1917

Jak vyrábí se jemná hořčice?

Jemnou hořčici po domácku můžeme si připraviti takto:

Svařeným octem estragonovmý (tři čtvrtiny litru) polejeme dvě cibule drobně usekané se stroužkem česneku a dvěma bobkovými listy, po několika hodinách ocet zcedíme, povaříme a rozmícháme s umletou bílou a černou hořčicí (po 70 g), 200 g cukru a 8 g tlučené skořice.

Míchá se tím tak dlouho, až kaše dostatečně zhoustne, načež se v uzavřených nádobách uschová a teprve po 3—4 nedělích upotřebuje. Nebo rozmícháme 250 g mleté bílé a 125 g černé hořčice s 250 g cukru, 5 g tlučeného hřebíčku, 7 g tlučené skořice s vinným octem. Kašičku necháme státí asi dva dny na teplých kamnech a pak ji uschováme.

Velmi dobrá je také směs 375 g bílé a 125 g černé hořčice, která se rozdělá s vařící vodou a nechá bobtnati. Za 1—2 dny pak rozdělá se s octem vinným svařeným s 30 g soli a 200 g kandysu a náležitě vychladlým; při tom se vmíchá po 1 g tlučeného květu a zázvoru a po 2 g tlučeného nového koření, hřebíčku a skořice.

Ve Francii používají k rozdělání hořčičné kaše místo vody přímo kořeněného octa, jenž se k tomu cíli sváří (litr) s 15 g skořice v kusech, s 8 g nového koření, 9 g hřebíčku, rozkrájenou cibuli a česnekem i trochou dymianu, estragonu, bobkových listí a majoranu a 250 g cukru. Ocet se pak scedí, také hořčičná kaše s ním rozdělaná se provaří.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. února 2019


Diskuze k článku „Recept na výbornou domácí hořčici podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.