Levné bezmasé recepty z doby první světové války

původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Hledáte inspiraci na levné jídlo bez masa? Zkuste si něco připravit podle historických receptů z roku 1917, jistě si pochutnáte i dnes.


Hrachové karbanátky.

Uvaříme žlutý hrách na pěkné zrno a prolisujeme. Rovněž rozmělníme vařené brambory. Obé promícháme spolu s vejci, kouskem strouhané cibulky; vše osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a spojíme směs moukou.

Vyválíme ve strouhané housce, tvoříme karbanátky jako masité a smažíme. Poměr pro více osob; 1 kg hrachu, 3 vejce, 6 dkg mouky (i černé), 3 strouhané žemle.

Fazolková kaše.

Čtvrt kg fazolí se do měkka uvaří a prolisuje. V misce umícháme lžíci hořčice,. 1 žloutek, trochu oleje a octa. Lisovaná fazolka se tam přidá a dobře umíchá. Kaše podává se studená k masům dušeným. Má jemnou, pikantní chuť.

Hrachová kaše (12 osob).

80 dkg žlutého hrachu, nejlépe půleného, se uvaří a lisuje. Upravíme ze 6 dkg sádla a 6 dkg mouky jíšku s cibulkou a kaši z bráchu tam přidáme. Podlijeme osminu litru mléka neb polévky, ochutníme slabě česnekem. Na míse se pěkně upraví rýhy lžící a skropí zlatovou cibulkou, obloží řízky okurky.

Polévka fazolová.

Den před vařením močené fazole uvaří a prolisujeme do vody odměřené na polévku. Povařená polévka zapraží se cibulkovou jíškou, koření květem. Do mléka, nejlépe nakyslého, rozkloktáme žloutek a zalijeme do povařené polévky. Podáváme se smaženým chlebem.

Krupovka

Chutná krupovka připraví se z krupek, jež se na plotně poněkud opraží, aby se daly v kávovém mlýnku rozemlíti. Kdo má domácí šrotovníček, rozemele kroupy na něm. Kroupy vaří se v osolené vodě, k niž se přidá něco mléka a soli a kroupy uvaří se do měkka. Polévka tato je zejména pro děti velmi výživná a hodí se také k snídani na místě kávy. V tomto případě musí se ovšem kroupy již večer navařiti.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. února 2019


Diskuze k článku „Levné bezmasé recepty z doby první světové války“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.