Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Levné bezmasé recepty z doby první světové války

původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Hledáte inspiraci na levné jídlo bez masa? Zkuste si něco připravit podle historických receptů z roku 1917, jistě si pochutnáte i dnes.


Hrachové karbanátky.

Uvaříme žlutý hrách na pěkné zrno a prolisujeme. Rovněž rozmělníme vařené brambory. Obé promícháme spolu s vejci, kouskem strouhané cibulky; vše osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a spojíme směs moukou.

Vyválíme ve strouhané housce, tvoříme karbanátky jako masité a smažíme. Poměr pro více osob; 1 kg hrachu, 3 vejce, 6 dkg mouky (i černé), 3 strouhané žemle.

Fazolková kaše.

Čtvrt kg fazolí se do měkka uvaří a prolisuje. V misce umícháme lžíci hořčice,. 1 žloutek, trochu oleje a octa. Lisovaná fazolka se tam přidá a dobře umíchá. Kaše podává se studená k masům dušeným. Má jemnou, pikantní chuť.

Hrachová kaše (12 osob).

80 dkg žlutého hrachu, nejlépe půleného, se uvaří a lisuje. Upravíme ze 6 dkg sádla a 6 dkg mouky jíšku s cibulkou a kaši z bráchu tam přidáme. Podlijeme osminu litru mléka neb polévky, ochutníme slabě česnekem. Na míse se pěkně upraví rýhy lžící a skropí zlatovou cibulkou, obloží řízky okurky.

Polévka fazolová.

Den před vařením močené fazole uvaří a prolisujeme do vody odměřené na polévku. Povařená polévka zapraží se cibulkovou jíškou, koření květem. Do mléka, nejlépe nakyslého, rozkloktáme žloutek a zalijeme do povařené polévky. Podáváme se smaženým chlebem.

Krupovka

Chutná krupovka připraví se z krupek, jež se na plotně poněkud opraží, aby se daly v kávovém mlýnku rozemlíti. Kdo má domácí šrotovníček, rozemele kroupy na něm. Kroupy vaří se v osolené vodě, k niž se přidá něco mléka a soli a kroupy uvaří se do měkka. Polévka tato je zejména pro děti velmi výživná a hodí se také k snídani na místě kávy. V tomto případě musí se ovšem kroupy již večer navařiti.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. února 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.



Debata k článku 'Levné bezmasé recepty z doby první světové války'



Fotoarchiv




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: