Levné bezmasé recepty z doby první světové války

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1917, autor neuveden.
Hledáte inspiraci na levné jídlo bez masa? Zkuste si něco připravit podle historických receptů z roku 1917, jistě si pochutnáte i dnes.
Následující text pochází z roku 1917

Hrachové karbanátky.

Uvaříme žlutý hrách na pěkné zrno a prolisujeme. Rovněž rozmělníme vařené brambory. Obé promícháme spolu s vejci, kouskem strouhané cibulky; vše osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a spojíme směs moukou.

Vyválíme ve strouhané housce, tvoříme karbanátky jako masité a smažíme. Poměr pro více osob; 1 kg hrachu, 3 vejce, 6 dkg mouky (i černé), 3 strouhané žemle.

Fazolková kaše.

Čtvrt kg fazolí se do měkka uvaří a prolisuje. V misce umícháme lžíci hořčice,. 1 žloutek, trochu oleje a octa. Lisovaná fazolka se tam přidá a dobře umíchá. Kaše podává se studená k masům dušeným. Má jemnou, pikantní chuť.

Hrachová kaše (12 osob).

80 dkg žlutého hrachu, nejlépe půleného, se uvaří a lisuje. Upravíme ze 6 dkg sádla a 6 dkg mouky jíšku s cibulkou a kaši z bráchu tam přidáme. Podlijeme osminu litru mléka neb polévky, ochutníme slabě česnekem. Na míse se pěkně upraví rýhy lžící a skropí zlatovou cibulkou, obloží řízky okurky.

Polévka fazolová.

Den před vařením močené fazole uvaří a prolisujeme do vody odměřené na polévku. Povařená polévka zapraží se cibulkovou jíškou, koření květem. Do mléka, nejlépe nakyslého, rozkloktáme žloutek a zalijeme do povařené polévky. Podáváme se smaženým chlebem.

Krupovka

Chutná krupovka připraví se z krupek, jež se na plotně poněkud opraží, aby se daly v kávovém mlýnku rozemlíti. Kdo má domácí šrotovníček, rozemele kroupy na něm. Kroupy vaří se v osolené vodě, k niž se přidá něco mléka a soli a kroupy uvaří se do měkka. Polévka tato je zejména pro děti velmi výživná a hodí se také k snídani na místě kávy. V tomto případě musí se ovšem kroupy již večer navařiti.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1917, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. února 2019


Diskuze k článku „Levné bezmasé recepty z doby první světové války“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.