Překvapivý život uvnitř sýru

původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Máte rádi sýr? Článek z roku 1907 vás seznámí s tím, jak moc živo je uvnitř každého poctivého ementálu.


Sýr a jeho obyvatelé.

O sýru a jeho obyvatelích konal zajímavá studia řiditel mlékařské školy Sonntal ve Švýcařích.

Dle jeho pozorování a výpočtů obsahuje 1 g čerstvého ementálského sýru 90.000 až 100.000 mikrobů; čím sýr starší tím počet mikrobů stoupá a obnáší po 70 dnech 1 g až 800000 mikrobů.

Měkké sýry vykazují daleko větší číslice; obsahují čerstvé v 1 g až 1,200.000 mikrobů, který počet po 45 dnech stoupá na 2 000 000.

Čísla tato vztahují se na kousky sýru vzaté z prostředku, blíže ke krajím bylo nalezeno v 1 g sýru 360.000 až 5,600.000 mikrobů. Vezmeme-li z uvedených číslic prostředek, tedy obývá v 360 g sýru právě tolik živočichů jako lidí na celém světě.

Vzdor tomu jest sýr znamenitá, výživná a lehce stravitelná potrava, snad právě pro ony četné mikroby.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. března 2019


Diskuze k článku „Překvapivý život uvnitř sýru“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.