Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Překvapivý život uvnitř sýru
původně vyšlo: Česká hospodyně 1907, autor neuveden.

Máte rádi sýr? Článek z roku 1907 vás seznámí s tím, jak moc živo je uvnitř každého poctivého ementálu.


Sýr a jeho obyvatelé.

O sýru a jeho obyvatelích konal zajímavá studia řiditel mlékařské školy Sonntal ve Švýcařích.

Dle jeho pozorování a výpočtů obsahuje 1 g čerstvého ementálského sýru 90.000 až 100.000 mikrobů; čím sýr starší tím počet mikrobů stoupá a obnáší po 70 dnech 1 g až 800000 mikrobů.

Měkké sýry vykazují daleko větší číslice; obsahují čerstvé v 1 g až 1,200.000 mikrobů, který počet po 45 dnech stoupá na 2 000 000.

Čísla tato vztahují se na kousky sýru vzaté z prostředku, blíže ke krajím bylo nalezeno v 1 g sýru 360.000 až 5,600.000 mikrobů. Vezmeme-li z uvedených číslic prostředek, tedy obývá v 360 g sýru právě tolik živočichů jako lidí na celém světě.

Vzdor tomu jest sýr znamenitá, výživná a lehce stravitelná potrava, snad právě pro ony četné mikroby.



původ historického článku:
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. března 2019



Debata k článku 'Překvapivý život uvnitř sýru'








Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.