Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Historický jídelníček na celý týden plus recepty na čočkovec a další jídla z doby našich prababiček

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Nevíte co celý týden vařit? Zkuste se se inspirovat jídelníčkem z roku 1929 a připravit si čočkovec, mléčnou dobrotu pro děti, sýrové chlebíčky, ledvinkové omelety nebo třeba skopové po bulharsku.


Jídelní lístek

Pondělí.
Oběd: Polévka hrachová, meruňkové knedlíky (ze sušených meruněk, přes noc namočených). — Večeře: Nářez, chléb s máslem.

Úterý.
Oběd: Polévka chlebová, klobásy s bramborem a se zelím. — Večeře: Vařený květák s houskou, nebo česneková polévka s chlebem a husím sádlem.

Středa.
Oběd: Polévka zeleninová s kapáním, sekaný zaječí předek s bramborem, kompot. — Večeře: Z dopoledne uvařených brambor placičky, pečené na plotně, se sádlem a škvarečky.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka kroupová, skopový pilaf s rýží, svítek v mléce. — Večeře: Studený sekaný zaječí předek od předešlého dne, k němu chléb a okurka.

Pátek.
Oběd: Polévka bramborová, smažený kapr s bramborem, k němu citron. — Večeře: čaj, chléb s máslem a medem.

Sobota.
Oběd: Polévka rybí (z kapra od včerejška), houskové knedlíky, vepřová krkovička na kmíne. — Večeře: Opékané knedlíky s vejcem.

Neděle.
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, dušené hovězí maso obložené zeleninou (kapusta, mrkev, špenát, brukev, v sobotu upravené) s pommes frites, tvarohový dort. — Večeře: ohřátá od oběda.


Smetanová omeleta

Smetanová omeleta pořídí se z koflíku sladké nebo kyselé smetany, která se rozkloktá se šesti žloutky a 10 dg mouky, vmíchá se potom sníh ze šesti bílků a omeleta upečená podá se s některou zavařeninou.

Teplé sýrové chlebíčky.

Vypracujete těsto ze 40 gramů strouhaného ementálského sýra (jiný tvrdý sýr též), 70 g mouky a 40 g másla s jedním žloutkem a trochou soli; nechte těsto ve studenu odpočinouti a po půl (hodině vyválejte ztlouští půl centimetru. Vykrajujte z něho pak koláčky, upečte zlatožlutě a teplé podávejte.

Čajové zákusky masité.

Jemně usekané maso telecí neb z kuřete (zbytky) se na másle udusí. Do světlé jíšky vmícháme 1½ utřené sardele, půl okurky naložené, lžíci kaparů, trochu petržele, na tvrdo uvařený žloutek a bílek, 4 dkg šunky nebo uzeného jazyku a trochu telecích nebo husích jater (vše jen hrubě sekané) a sekaninu z masa telecího nebo z kuřete. Dobře to promícháme. Žemle, po straně zkrojené, se vydlabou a smíšeninou naplní, skrojek se priklopí a zabalí do pergamenového papíru a dá se k ledu nebo do studena na 24 hodiny (výtečné).

Mléčný živný pokrm pro děti.

Žloutky zpění se třením s cukrem, zakloktají do vařícího mléka, odstaví a vmíchá se ještě tuhý sníh; podává se s houskou nebo buchtou.

Ledvinková omeleta.

Cistě uchystané ledvinky telecí se jemně usekají nebo ve strojku umelou a kašovina se povaří v rozpáleném másle s několika koláčky cibule, trochou soli a pepře. Odstaví se a trochou jíšky zahustí a Maggiho kořením okoření. Zatím připravte jednoduchý vaječník, •který se posype jemně sekanou petrželí a navrch rozložíte hustou omáčku ledvinkovou a omeletu sbalíte..

Čočkovec.

Uvařte na měkko 3/10 litru dobré čočky, odceďte ji a protřete, aby se slupky odstranily. Utřete pak 14 dg cukru s 8 žloutky a trochu jemně usekané citronové kůry, vmíchejte do toho 20 dg čočkové kašoviny a na konec sníh z 8 bílků. Vařte to v páře a podejte s vinnou pěnou neb čokoládovým polevem.

Skopové po bulharsku.

Naklepe se maso nakrájené na kousky (asi 1 kg), od loje očistí, osolí a opepří, trochou zázvoru okoření a moukou posype; nechá se odležet. Zatím nakrájejí se 2—3 cibule, půl hlávky zelí, půl brukve, trochu květáku, hub a několik rajských jablíček, kousek celeru a žluté řípy; vše na jemné nudličky. Cibule vloží se do másla, jemně zpění, přidá se trochu papriky a rozdrobený bobkový list a kousek utřeného česneku. Nyní se do toho vloží maso a když pustí šťávu, přidá se uchystaná zelenina a dusí do měkka. Asi čtvrt hodiny před donesením na stůl přidají se brambory na kostky krájené. Krmě se chválí jako neobyčejně chutná a silná.

Králičí maso

Králičí maso lze učiniti velice chutným, očistíme-li je náležitě a obložíme pak klestím jedlovým a jalovcem a svázané pověsíme přes noc na chladné, vzdušné místo. Následujícího dne maso dáme do vinného octa s cibulí, solí a pepřem, bobkovým listem a několika hřebíčky. Chceme-li je pak péci, rozpustíme v pekáči kus másla, přidáme několik kousků neuzené slaniny, maso do toho vložíme a pečeme, navlažujíce jej maridou.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. ledna 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Fotoarchiv





Debata k článku Historický jídelníček na celý týden plus recepty na čočkovec a další jídla z doby našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: