Bejvávalo.cz
nejnavštěvovanější český server věnovaný historii
Objev nových druhů kávy mimořádné chuti
původně vyšlo: Epocha 1905, autor —s.
Milujete dobrou a intenzivní kávu? Článek z roku 1905 vás seznámí s objevem dvou nových druhů kávovníků, z jejichž zrna lze připravit vynikající kávu.
Nový druh kávovníku.
Při výpravě konané do francouzského území při řece Kongo objevil Aug. Chevalier dva nové druhy kávovníku, jež označil jmeny kávovník lesní (Coffea sylvatica) a káv. vysoký (C. excelsa).
Z nich zvláště zasluhuje zmínky druhý. Je to strom, jenž dosahuje výšky 6 až 15 m, ba ve zvláštních případech 20 m; roste v lesích rozkládajících se při východních přítocích řeky Chari asi na 8° sev. š.
Plody jeho jsou kulovatá zrnka, která svým tvarem a chutí upomínají značně na kávu z Habeše a z Mokky.
Chemickým zkoumáním bylo zjištěno, že tento druh kávy obsahuje velké množství koffeinu, takže jej lze počítat k nejlepším známým druhům kávy; odvar z jeho pražených zrnek má také znamenitou vůni.
Původní zdroj historického článku:
Epocha 1905, autor —s.
26. ledna 2019
Diskuze k článku „Objev nových druhů kávy mimořádné chuti“
Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!