Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Recept na domácí kmínový sýr podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autor neuveden.
Máte rádi sýr? Zkuste si sami připravit skvělý kmínový sýr podle receptu z roku 1905.


Příprava kmínového sýra.

Sedlé mléko se na 34° C zahřeje a vlije do pytlíku a v lisu tvarohovém se vylisuje. 100 l kyselého mléka dá 11 kg tvarohu.

Tvaroh se hněte za přídavku : 8% soli, 1% přebraného kmínu a ½% jemně umletého pepře a kousek starého v mléce rozdělaného sýra. Přídavek sýra způsobí rychlejší a stejnoměrnější zrání. Pepř odpuzuje mouchy a dodává sýru chuti po ořechách.

Když jest vše dohromady propracováno, uhnětou se asi 30 dg těžké podlouhlé sýry, které na prkénku dají se usušiti. Dobře uděláme, když pod sýry dáme několik stébel slámy, čímž zabráníme rozpraskání. Jakmile sýry tak dalece ztuhly, že se dají obraceti, obrátí se.

Na to se ukládají vrstevnatě do soudků neb hrnků z kameniny střídavě s vrstvami spařené slámy ovesné. Pak postaví se na místo chladné a každých osm dní se uvedeným způsobem přeloží.

Asi za čtyři neděle jest sýr zralý; ku prodeji se balí do staniolu nebo papíru pergamenového.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. prosince 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Recept na domácí kmínový sýr podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: