Recepty na přípravu skvělého vánočního punče podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autorka Marie Součková.
Máte rádi punč, nebo byste ho chtěli ochutnat? Máme pro vás tři zajímavé retro recepty na domácí punč z roku 1905.
Následující text pochází z roku 1905

Punčoviny


Punčovina na způsob chaudeau.

Do přiměřeně velké nádoby dáme 1 l dobrého bílého vína 1/8 l jamaiského rumu, z jednoho citronu šťávu, z půl citronu na cukru otřenou kůru, 14 dkg cukru, 4 celá vejce.

Vše se dobře rozkloktá a nechá na ohni za stálého micháni zhoustnouti ; vařit se to však nesmí. Hotová punčovina podává se ve sklenicích k tomu určených.

Punč obyčejný.

Jedno kg cukru se učistí a svaří na čtvrtý stupeň (do hustoty syrobu). Na to se naň zvolna nalije půl l zvařené vody a přidá se do toho za 4 h. kyseliny citronové a na cukru otřená kůra z dvou pomerančů a z půldruhého citronu.

Pak se to nechá opět přijít do varu; na to odtáhne na kraj plotny a zvolna a opatrně, aby to nevykypělo, vlije se do toho půl l jemného líhu, tudíž se to nesmí již vařiti. Líh musí býti dříve dobře prohřátý. Hotová punčovina procedí le skrz flanelový nebo hustý plátěný pytlík, nalije do láhví a dobře zazátkováná k další potřebě uschová.

Punč vanilkový.

Tři čtvrti l vody s jedním kg cukru a půl proutkem vanilky se nechá zvolna asi čtvrt hodiny vařiti. Na to se pak nalije 1 l červeného vína a nechá se to opět povařiti, při čemž tvořící se pěna musí se sebrati.

Pak se přidá k tomu skrz husté plátno procezená šťáva ze dvou pomerančů a půl l jemného rumu. Nyní se to procedí da láhví a nechá několik dní státi ; čím déle, tím lépe, neboť pak jest punčovina lepší, než když se jí hned užije.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autorka Marie Součková.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. prosince 2018


Diskuze k článku „Recepty na přípravu skvělého vánočního punče podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.