Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Recepty na přípravu skvělého vánočního punče podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1905, autorka Marie Součková.
Máte rádi punč, nebo byste ho chtěli ochutnat? Máme pro vás tři zajímavé retro recepty na domácí punč z roku 1905.


Punčoviny


Punčovina na způsob chaudeau.

Do přiměřeně velké nádoby dáme 1 l dobrého bílého vína 1/8 l jamaiského rumu, z jednoho citronu šťávu, z půl citronu na cukru otřenou kůru, 14 dkg cukru, 4 celá vejce.

Vše se dobře rozkloktá a nechá na ohni za stálého micháni zhoustnouti ; vařit se to však nesmí. Hotová punčovina podává se ve sklenicích k tomu určených.

Punč obyčejný.

Jedno kg cukru se učistí a svaří na čtvrtý stupeň (do hustoty syrobu). Na to se naň zvolna nalije půl l zvařené vody a přidá se do toho za 4 h. kyseliny citronové a na cukru otřená kůra z dvou pomerančů a z půldruhého citronu.

Pak se to nechá opět přijít do varu; na to odtáhne na kraj plotny a zvolna a opatrně, aby to nevykypělo, vlije se do toho půl l jemného líhu, tudíž se to nesmí již vařiti. Líh musí býti dříve dobře prohřátý. Hotová punčovina procedí le skrz flanelový nebo hustý plátěný pytlík, nalije do láhví a dobře zazátkováná k další potřebě uschová.

Punč vanilkový.

Tři čtvrti l vody s jedním kg cukru a půl proutkem vanilky se nechá zvolna asi čtvrt hodiny vařiti. Na to se pak nalije 1 l červeného vína a nechá se to opět povařiti, při čemž tvořící se pěna musí se sebrati.

Pak se přidá k tomu skrz husté plátno procezená šťáva ze dvou pomerančů a půl l jemného rumu. Nyní se to procedí da láhví a nechá několik dní státi ; čím déle, tím lépe, neboť pak jest punčovina lepší, než když se jí hned užije.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1905, autorka Marie Součková.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. prosince 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Recepty na přípravu skvělého vánočního punče podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: