Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Návod na přípravu báječného čaje podle našich prababiček
původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.

Čaj je skvělý nápoj, který si dokázali vychutnávat už naši předci. Historický článek z roku 1929 vám podrobně popíše, jak si připravit a vychutnat ten nejlepší a nejjemnější čaj.


Zase budeme vařit čaj.

Už zase máme dlouhé večery, kdy se rádi stulíme doma, v teple, vezmeme knížku a z trávíme milou chvilku u čaje.

I hovor při čaji je velmi milý a tyto chvilky bývají nejsrdečnější. Ne naposledy hostíme v zimním období odpoledne čajem, a to bývá buď slavnější čaj o páté, se studeným pohoštěním (chlebíčky obložené, sýrové tyčinky, sušenky, opékané chlebíčky, k nimž podáme máslo a džem, a čajové cukroví), nebo přijde-li nám náhodou někdo milý, podáme číšku čaje pro zahřátí, chléb, nebo žemle s máslem, med nebo prosté to, co máme právě po ruce. Keksy mohou být v plechové nebo porculánové nádobě vždy uschovány a tak připraveny k použití.

A jak si připravíme nejlepší a nejjemnější čaj?

Do porculánové konvičky nalijeme vařící vodu a necháme tak dlouho stát, až se stěny konvice oteplí. Pak vodu rychle vylijeme a do konvice nasypeme odměřený čaj, přiklopíce opět víčkem a necháme alespoň pět minut v této teplé konvici vyloučit aroma. Pak zalijeme vařící vodou a necháme stát nejméně 15—20 minut.

Nyní máme hotovou esenci. Při předkládání dáme do otvoru, kterým vytéká esence ven, cedníček, nasazovaný vidličkou do hubičky. Tím vytéká pak esence čistá ven. Nalije se asi třetina číšky, ostatní se dolévá horkou vodou. Esence se přináší na stůl v konvičce a horká voda se přímo přináší na stůl v konvici, v níž se voda také přímo vařila. Je to konvice uprostřed na našem obrázku.

Jinak daleko pohodlnější je vařit vodu přímo na stole v samovaru nebo v krásné niklové konvici, pod níž je umístěn lihový vařič. Tyto přístroje se pohodlně naplní vodou a na stole zapálí. Není zapotřebí od stolu odbíhat, klidně pak vařící vodu do šálků dotáčíme nebo doléváme.

Komu je vaření esence příliš zdlouhavé, dá čaj do vajíčka nebo do dírkované lžičky, jež se pouze do šálku do vařící vody ponoří a nechá se tak dlouho, až se čaj patřičně zbarví — do zlatova.

Tímto podáváním na stole obdržíme také tak horký čaj, jak jej máme vždy podávat.



původ historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. prosince 2018



Debata k článku 'Návod na přípravu báječného čaje podle našich prababiček'








Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2018 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty:

Zajímavé odkazy: Webhosting, Aplus Hotel - levné ubytování v Praze

Chcete zde být také uvedeni? Kontaktujte nás.