Návod na přípravu báječného čaje podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Čaj je skvělý nápoj, který si dokázali vychutnávat už naši předci. Historický článek z roku 1929 vám podrobně popíše, jak si připravit a vychutnat ten nejlepší a nejjemnější čaj.
Následující text pochází z roku 1929

Zase budeme vařit čaj.

Už zase máme dlouhé večery, kdy se rádi stulíme doma, v teple, vezmeme knížku a z trávíme milou chvilku u čaje.

I hovor při čaji je velmi milý a tyto chvilky bývají nejsrdečnější. Ne naposledy hostíme v zimním období odpoledne čajem, a to bývá buď slavnější čaj o páté, se studeným pohoštěním (chlebíčky obložené, sýrové tyčinky, sušenky, opékané chlebíčky, k nimž podáme máslo a džem, a čajové cukroví), nebo přijde-li nám náhodou někdo milý, podáme číšku čaje pro zahřátí, chléb, nebo žemle s máslem, med nebo prosté to, co máme právě po ruce. Keksy mohou být v plechové nebo porculánové nádobě vždy uschovány a tak připraveny k použití.

A jak si připravíme nejlepší a nejjemnější čaj?

Do porculánové konvičky nalijeme vařící vodu a necháme tak dlouho stát, až se stěny konvice oteplí. Pak vodu rychle vylijeme a do konvice nasypeme odměřený čaj, přiklopíce opět víčkem a necháme alespoň pět minut v této teplé konvici vyloučit aroma. Pak zalijeme vařící vodou a necháme stát nejméně 15—20 minut.

Nyní máme hotovou esenci. Při předkládání dáme do otvoru, kterým vytéká esence ven, cedníček, nasazovaný vidličkou do hubičky. Tím vytéká pak esence čistá ven. Nalije se asi třetina číšky, ostatní se dolévá horkou vodou. Esence se přináší na stůl v konvičce a horká voda se přímo přináší na stůl v konvici, v níž se voda také přímo vařila. Je to konvice uprostřed na našem obrázku.

Jinak daleko pohodlnější je vařit vodu přímo na stole v samovaru nebo v krásné niklové konvici, pod níž je umístěn lihový vařič. Tyto přístroje se pohodlně naplní vodou a na stole zapálí. Není zapotřebí od stolu odbíhat, klidně pak vařící vodu do šálků dotáčíme nebo doléváme.

Komu je vaření esence příliš zdlouhavé, dá čaj do vajíčka nebo do dírkované lžičky, jež se pouze do šálku do vařící vody ponoří a nechá se tak dlouho, až se čaj patřičně zbarví — do zlatova.

Tímto podáváním na stole obdržíme také tak horký čaj, jak jej máme vždy podávat.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. prosince 2018


Diskuze k článku „Návod na přípravu báječného čaje podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.