Dva recepty na bramborové pivo

původně vyšlo: Sbírka nejnovějších receptů 1880, autor V.K.
Máte rádi pivo a rádi byste ochutnali něco zvláštního, čím zaháněli žízeň už naši pradědové? Zkuste si připravit jedinečné pivo podle historických receptů na bramborové pivo z roku 1880.


Pivo z bramborů.


1. způsob.

Na 500 ltr. vezme se:
350 klg. bramborů,
60 klg. žlutého sladu,
3 klg. chmele.

Brambory uvaří se v 700 ltr. vody a pak rozmačkají, načež se to smíchá se sladem, jenž byl v 60 ltr. vody v těsto upraven, a sice vařící; mladinky pak se vaří s chmelem. Když se odpaří na 600 ltr. přidá se 1½ klg. chmele a nechá se to kvasiti.

2. způsob.

Vezme se 100 lib. zemčat, jež vaří se až změknou ; dříve však musí se oloupati. Potom rozmačkají se jemně dřevěnými palicemi, smíchají s 100 mázy vody a vaří v kotli pocínovaném až se z nich udělá řídká kaše.

Potom přidá se 8 lib. sladu z ječmene aneb pšenice a míchá se to pilně, i nechá ještě asi hodinu vařiti. Potom se to přikryje a nechá státi několik hodin, načež pomocí kohoutku spustí se mladinka do menšího kotle, vaří se a přidá 2 lib. chmele, pak se to procedí a ohřeje.

Na to přidá se asi půl mázu kvasnic k tomu a nechá se to kysati tak dlouho, až kvasnice klesají a vrchní kvasnice vystupují. Tyto kvasnice se se sběračkou seberou řádně, pivo se nalije do sudů a za krátký čas může se piti.


Původní zdroj historického článku:
Sbírka nejnovějších receptů 1880, autor V.K.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. listopadu 2018


Diskuze k článku „Dva recepty na bramborové pivo“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.