Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Co vařit v novém roce? Zkuste sladké i slané recepty našich prababiček

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Chcete v novém roce ochutnat něco zajímavého a téměř zapomenutého? Zkuste si vybrat některý z řady zajímavých historických receptů z roku 1929.


Bramborové omelety se zelím.

Z následujícího upravíme na vále těsto: půl kg vařených, loupaných, prolinovaných brambor, 10 dkg mouky, 1 vejce, sůl. Těsto necháme asi půl hodiny na vále přikryté odpočívat.

Vyválíme z něho pak tenké plásty, které rychle pak opečeme po obou stranách na dobře omyté plotně. Ještě horké potíráme sádlem a rozestřeme po nich zelí a tenkou vrstvou můžeme posypati i vařeným uzeným, jemně sekaným masem. Sbalíme a teplé podáme.

Mozečkové povézky do polévky.

Tyto povézky hodí se pro slavnostnější polévku. Na jemné cibulce se udusí mozeček s jedním vejcem; rohlík se nakrájí přespříč na tenké, kulaté plátky, jež se potřou mozečkem, spojí á v rozpáleném omastku upekou. Ještě teplé se podávají na mističce s polévkou.

Levný čokoládový dort.

5 dkg másla utřeme, přidáme 1 vejce, 15 dkg cukru, 5 dkg čokolády, vše se dobře umíchá, pak se po částečkách přidá 12 dkg mouky, smísené s pečícím práškem Destar, vlijeme pak do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme. Upečený rozkrojíme, když vychladl, pomažeme čokoládovým máslem, pák opět spojíme a polijeme čokoládovou polevou.

Máslo: Utřeme 10 dkg čajového másla s jednou tabulkou čokolády, na troubě rozměklé. Mezitím dáme na plotnu několik lžic smetany s jedním žloutkem a dvěma lžičkami bramborové moučky a šleháme tak dlouho, až zhoustne. Pak zchladlé vmícháme do másla.

Čokoládová poleva: 12 dkg cukru svaříme s osminou litru vody na husto. Mezitím necháme na okraji trouby změknout 8 dkg čokolády, přidáme k ní pak půl dkg másla, načež přiléváme vařící svařený cukr. Mícháme, až zahoustne a leskne se.

Zadělávaná játra.

Telecí játra odblanujeme, opepříme, osolíme, vložíme na rozpěněnou slaninu a Cibulku, drobně pokrájenou. Dusí se asi tři čtvrti hodiny. Pak omáčku zahustíme kyselou smetanou s trochou mouky a přidáme utřenou sardeli. Necháme přejít varem a podáme.

Kompot z rajských jablíček zelených.

Zelená rajská jablíčka, na kolečka rozkrájená, dají se do stejného dílu octa a vody a nechají se do druhého dne ležet. Druhý den se roztok slije, jablíčka se nechají okapat. Připraví se 30procentní roztok cukru (na dva díly vody 1 díl cukru), přidá se trochu citronové kůry, na nudličky pokrájené; do roztoku, svařeného na první stupeň, vložíme jablíčka, jež necháme trochu povařit. Zchladlé plní se do lahví a v páře asi 15 minut vaří.

Marmeláda z rajských jablíček červených nebo zelených.

Jablíčka se čistě omyjí, roztrhají a vloží do nádoby; přidá se několik pepřů, nového koření, hřebíčků, skořice, dymiánu, citronové kůry, bobkov. listů a nechá úplné rozvařit, procedí se přes husté síto a dá znovu povařit, přidá krystalový cukr a za stálého míchání vaří. Dle hustoty se cukr přidává a vaří tak dlouho, až kapka na pergamenovém papíře se nehne. Sklenice se horkou vodou vypláchnou, horká marmeláda se pozvolna lije a nechá přes noc organtinem přikrytá stát.

Druhý den se nasype na 2 prsty krystalový cukr a zalije rumem. Zaváže a uschová v chladnu. Vydrží kolik roků a může se použít nejen na omáčky, ale i do moučníků. Barva marmelády musí být hnědočervená a tak hustá, že překlopíte-li hrnec nebo sklenici, se ani nepohne. Měla jsem 10 let takto upravenou marmeládu a neztratila ani na chuti, ani barvě, naopak, byla velmi jemná k nerozeznání od rybízové.



zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. ledna 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Fotoarchiv





Debata k článku Co vařit v novém roce? Zkuste sladké i slané recepty našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: