Recepty na dokonalé škubánky z doby našich prababiček

původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Máte rádi tradiční škubánky? Máme pro vás hned tři skvělé historické recepty z roku 1894, podle kterých si můžete tuto oblíbenou sladkou nebo slanou dobrotu připravit.


Škubánky.

Na tři díly brambor vezme se jeden díl mouky. Brambory se uvaří ve slané vodě. Když změknou, prisype se k nim mouka a nechá povařiti. (Dá-li se mouka dříve a dlouho se vaří, udělají se z ní žmolky, které se pak nedají rozdělati.)

Na to se brambory s moukou hodně rozšťouchají a trou tak dlouho, až se úplně smísí. Lžicí namočenou v rozpáleném másle škubají se malé noky a dávají se na talíř posypaný smaženou žemličkou, každá vrstva prosype se vždy znova a též pomastí.

Místo žemličky mohou se sypati syrečkem, oslazeným mákem nebo politi dobrými povidly.

Škubánky s praženou moukou.

Uvaří se brambory a mouka na vepřovém sádle se upraží. Vařené brambory se ocedí, pražená mouka se k nim přimíchá, tře se to řádně, až se to spojí, a jsou-li příliš suché, přidá se k nim trochu vody, která se byla s brambor scedila. Musí se mastiti více než předešlé. (Počítá se opět na tři díly brambor jeden díl mouky.)

Škubánky z mouky a krupice cíli spěšné buchty.

Čtvrt kila krupice a též tolik mouky zavaří se do půl litru osolené vody, míchá se tím tak dlouho, až to zhoustne, pak se lžicí vykrajují z toho škubánky, omastí se a posypou syrečkem. Je to nejrychleji vařené jídlo.


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. listopadu 2018


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé škubánky z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!





Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.