Recepty našich prababiček na přípravu masa a historický jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Láká vás ledvinová pečeně nebo třeba filet à la Duckese? Zkuste si je připravit podle našich receptů z roku 1929. K tomu se navíc můžete při vaření inspirovat kompletním dobovým jídelníčkem na celý týden.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka z ovesných vloček, brukev a mrkev s brambory, vanilkový puding se šlehanou smetanou. — Večeře: Dušené ledvinky s brambory od oběda.

Úterý.
Oběd: Polévka ze skopových kostí s rýží, skopové maso na majoránu s noky. — Večere ohřátá od oběda.

Středa.
Oběd: Pražená polévka s nudlemi, škubánky. — Večeře: Opékané škubánky s uzenkami.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z uzeného masa s krupkami, šunkové flíčky, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem a brymzou, mléko, ředkvička.

Pátek.
Oběd: Polévka z hrachové mouky se smaženou houskou, smažené vdolečky s marmeládou. — Večeře: Jaterničky vařené, se křenem, chléb.

Sobota.
Oběd: Polévka hovězí s drobenkou, bramborové knedlíky, cibulová omáčka, hovězí maso. Ovoce. — Večere: Opékáné knedlíky na sádle.

Neděle.
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, beefsteaky se sázeným vejcem a brambory, okurkový salát. Pischingerův dort. — Večeře: Chléb s máslem, čaj, sardinky.

Pečené ledvinová na jihoněmecký způsob.

Kůže se stáhne, maso se řádně opere, natře solí a pepřem, protáhne slaninou a vloží na několik dní do marinády (ocet, cibule a bobkový list). Maso se pak vyndá, vloží do pekáče, opeče po obou stranách při častém polévání polévkou a kyselou smetanou, až jest skorem hotovo, pak se pomaže po obou stranách vajíčkem, obalí ve strouhané housce a nechá na másle do zlatova usmažit.

Hovězí filet.

Všechny kůžičky a blanky se odstraní, maso se nasolí, slaninou protáhne a vloží do nádoby, jejíž dno obloženo jest plásty slaniny, přidá se půl l slabé polévky, několik malých cibulek, pokrájená kořínková zelenina, jedna kyselá okurka, pokrájená na kostečky,. něco dymiánu, estragonu, koření a maso se nechá zvolna dusit. Udušené pokrájí se na úhledné plásty, šťáva se zahustí moukou a přecedí na urovnané maso.

Dušené filet à la Duckese.

Proleželé Filet se protáhne slaninou, ováže slaninovými plásty, vloží do nádoby, zalije čtvrt litrem vína, čtvrt litrem polévky, přidá cibule, mrkev, petržel, několik pepřů, 2 hřebíčky a dobře přikryté se zvolna dusí. Šťáva se zahustí a procedí na nakrájené maso. Podává se: opékané malé celé brambůrky v soli a petrželi dřívé vařené, kroketky nebo bramborové opékané knedlíky.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. října 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na přípravu masa a historický jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.