Jídelní lístek
Pondělí:
Oběd: Bramborová polévka, nudle. — Večeře: špekové knedlíky se zelím.
Úterý:
Oběd: Polévka květáková, hovězí maso, mrkev, brambory, ovoce. — Večeře: Vejce na hniličko s hořčicí, topinky.
Středa:
Oběd: Polévka mozečková, smažené houby, škubánky. — Večeře: Opékané škubánky s uzenkou.
Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s krupicí, hovězí jazyk s polskou omáčkou a knedlíkem. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčkem.
Pátek:
Oběd: Polévka z ovesných vloček, husí drůbky s rýží. — Večeře: Smažená kapustička s bramborovou kaši.
Sobota:
Oběd: Polévka hovězí s játrovými knedlíčky, husa, knedlík, zelí. Čokoládový dort. — Večeře: Studená husa s křenem, chléb.
Neděle:
Oběd: Polévka z telecích kostí se svítkem, francouzská telecí ruláda (s vařeným
vejcem a párky), brambor, okurkový salát, dort od předešlého dne. — Večeře: Husa s
podpouštkou od včerejšího dne.
Výborná plněná rajská jablka.
Polovinu vepřového a polovinu hovězího masa semelu na strojku, dám zpěnit cibulku na sádlo, maso na ní hodím a dusím asi půl hodinky. Zatím seříznu rajským jablkům »čepičku«, dužinu lžičkou vydlabu a získanou dužinu na strojku rovněž semelu, nechám ustát, vrchní šťávu sliju do hrnéčku, husté přidám do masa, dusím ještě chvilku a pak přidám vejce do masa a nechám úplně na ohni to zhoustnout.
Pak tím naplním rajská jablka, přikryji čepičkou, zaliji to na kuthanu slitou šťávou z rajských jablíček získanou, přidám kousek másla a peku v troubě as půl hodiny. Pak je vyndám na mísu, šťávu maloučko zahustím moukou a s bramborem neb rýži podávám. Jsou výborná.
Kdýně zavařená v cukru.
Oloupaná a od jadérek očištěná kdýně se odváži. a pokrájí na malé kostečky neb kolečka. Vezme se polovička octa a polovička nesvařené vody, a kdýně se do ni vloží na 24 hodin. Pak se přes sýto nechá okapat.
Kolik vážila kdýně, tolik cukru s troškou vody (na 1 kg osmina litru) a nechá se vařit, pří čemž se pěna stále sbírá. Když je již cukr čistý, dá se tam kdyně vařit a stále se tím míchá. Když je již jako skleněná, přidá se tam na kostečky neb kolečka pokrájený citron (na 1 kg cukru 2 citrony) a asi 6 hřebíčků.
Když je již kdýně skleněná, vezme se s plotny a pak vychladlá se plní do sklenic. (Kdyby se stalo, že kdýně by nebyla ještě skleněná a cukr by se připaloval, musí se hned do ní nalit trochu teplé vody.) Takto upravená kdýně vydrží i několik roků a je stále stejně chutná.
témata článku:
Diskuze k článku „Historické recepty na zpracování rajčat nebo dýně a k tomu jídelníček na celý týden“