Historické recepty na zpracování rajčat nebo dýně a k tomu jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si plněná rajská jablíčka nebo zavařenou dýni tak, jak jí připravovaly naše prababičky? Máme pro vás dobové recepty na jejich přípravu a k tomu kompletní jídelníček na celý týden z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek

Pondělí:
Oběd: Bramborová polévka, nudle. — Večeře: špekové knedlíky se zelím.

Úterý:
Oběd: Polévka květáková, hovězí maso, mrkev, brambory, ovoce. — Večeře: Vejce na hniličko s hořčicí, topinky.

Středa:
Oběd: Polévka mozečková, smažené houby, škubánky. — Večeře: Opékané škubánky s uzenkou.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s krupicí, hovězí jazyk s polskou omáčkou a knedlíkem. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčkem.

Pátek:
Oběd: Polévka z ovesných vloček, husí drůbky s rýží. — Večeře: Smažená kapustička s bramborovou kaši.

Sobota:
Oběd: Polévka hovězí s játrovými knedlíčky, husa, knedlík, zelí. Čokoládový dort. — Večeře: Studená husa s křenem, chléb.

Neděle:
Oběd: Polévka z telecích kostí se svítkem, francouzská telecí ruláda (s vařeným vejcem a párky), brambor, okurkový salát, dort od předešlého dne. — Večeře: Husa s podpouštkou od včerejšího dne.

Výborná plněná rajská jablka.

Polovinu vepřového a polovinu hovězího masa semelu na strojku, dám zpěnit cibulku na sádlo, maso na ní hodím a dusím asi půl hodinky. Zatím seříznu rajským jablkům »čepičku«, dužinu lžičkou vydlabu a získanou dužinu na strojku rovněž semelu, nechám ustát, vrchní šťávu sliju do hrnéčku, husté přidám do masa, dusím ještě chvilku a pak přidám vejce do masa a nechám úplně na ohni to zhoustnout.

Pak tím naplním rajská jablka, přikryji čepičkou, zaliji to na kuthanu slitou šťávou z rajských jablíček získanou, přidám kousek másla a peku v troubě as půl hodiny. Pak je vyndám na mísu, šťávu maloučko zahustím moukou a s bramborem neb rýži podávám. Jsou výborná.

Kdýně zavařená v cukru.

Oloupaná a od jadérek očištěná kdýně se odváži. a pokrájí na malé kostečky neb kolečka. Vezme se polovička octa a polovička nesvařené vody, a kdýně se do ni vloží na 24 hodin. Pak se přes sýto nechá okapat.

Kolik vážila kdýně, tolik cukru s troškou vody (na 1 kg osmina litru) a nechá se vařit, pří čemž se pěna stále sbírá. Když je již cukr čistý, dá se tam kdyně vařit a stále se tím míchá. Když je již jako skleněná, přidá se tam na kostečky neb kolečka pokrájený citron (na 1 kg cukru 2 citrony) a asi 6 hřebíčků.

Když je již kdýně skleněná, vezme se s plotny a pak vychladlá se plní do sklenic. (Kdyby se stalo, že kdýně by nebyla ještě skleněná a cukr by se připaloval, musí se hned do ní nalit trochu teplé vody.) Takto upravená kdýně vydrží i několik roků a je stále stejně chutná.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. října 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na zpracování rajčat nebo dýně a k tomu jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.