Historické recepty na zpracování rajčat nebo dýně a k tomu jídelníček na celý týden

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si plněná rajská jablíčka nebo zavařenou dýni tak, jak jí připravovaly naše prababičky? Máme pro vás dobové recepty na jejich přípravu a k tomu kompletní jídelníček na celý týden z roku 1929.


Jídelní lístek

Pondělí:
Oběd: Bramborová polévka, nudle. — Večeře: špekové knedlíky se zelím.

Úterý:
Oběd: Polévka květáková, hovězí maso, mrkev, brambory, ovoce. — Večeře: Vejce na hniličko s hořčicí, topinky.

Středa:
Oběd: Polévka mozečková, smažené houby, škubánky. — Večeře: Opékané škubánky s uzenkou.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka zeleninová s krupicí, hovězí jazyk s polskou omáčkou a knedlíkem. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčkem.

Pátek:
Oběd: Polévka z ovesných vloček, husí drůbky s rýží. — Večeře: Smažená kapustička s bramborovou kaši.

Sobota:
Oběd: Polévka hovězí s játrovými knedlíčky, husa, knedlík, zelí. Čokoládový dort. — Večeře: Studená husa s křenem, chléb.

Neděle:
Oběd: Polévka z telecích kostí se svítkem, francouzská telecí ruláda (s vařeným vejcem a párky), brambor, okurkový salát, dort od předešlého dne. — Večeře: Husa s podpouštkou od včerejšího dne.

Výborná plněná rajská jablka.

Polovinu vepřového a polovinu hovězího masa semelu na strojku, dám zpěnit cibulku na sádlo, maso na ní hodím a dusím asi půl hodinky. Zatím seříznu rajským jablkům »čepičku«, dužinu lžičkou vydlabu a získanou dužinu na strojku rovněž semelu, nechám ustát, vrchní šťávu sliju do hrnéčku, husté přidám do masa, dusím ještě chvilku a pak přidám vejce do masa a nechám úplně na ohni to zhoustnout.

Pak tím naplním rajská jablka, přikryji čepičkou, zaliji to na kuthanu slitou šťávou z rajských jablíček získanou, přidám kousek másla a peku v troubě as půl hodiny. Pak je vyndám na mísu, šťávu maloučko zahustím moukou a s bramborem neb rýži podávám. Jsou výborná.

Kdýně zavařená v cukru.

Oloupaná a od jadérek očištěná kdýně se odváži. a pokrájí na malé kostečky neb kolečka. Vezme se polovička octa a polovička nesvařené vody, a kdýně se do ni vloží na 24 hodin. Pak se přes sýto nechá okapat.

Kolik vážila kdýně, tolik cukru s troškou vody (na 1 kg osmina litru) a nechá se vařit, pří čemž se pěna stále sbírá. Když je již cukr čistý, dá se tam kdyně vařit a stále se tím míchá. Když je již jako skleněná, přidá se tam na kostečky neb kolečka pokrájený citron (na 1 kg cukru 2 citrony) a asi 6 hřebíčků.

Když je již kdýně skleněná, vezme se s plotny a pak vychladlá se plní do sklenic. (Kdyby se stalo, že kdýně by nebyla ještě skleněná a cukr by se připaloval, musí se hned do ní nalit trochu teplé vody.) Takto upravená kdýně vydrží i několik roků a je stále stejně chutná.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. října 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na zpracování rajčat nebo dýně a k tomu jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.