Zdravé recepty z jehněčího masa od našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Zdravotní kuchařka - 1896, autor J.K.
Nevíte, co o víkendu uvařit? Vyzkoušejte některý ze zdravých receptů na jehněčí a skopové maso, které pochází už z časů našich prababiček. Uvidíte, že vám recepty z roku 1896 zachutnají i dnes.
Následující text pochází z roku 1896

Skopové maso.

Maso skopové jest dobré, je-li ze 2- až 3letého zdravého skopa, který se vypásl na horách.

Staré maso skopové jest houževnaté a těžko stravitelné, podobně jako staré hovězí. Doba skopové pečeně jest podzim, kdy jsou skopy nejlépe vykrmeni. Nejlepší jest maso z kýty a hřbetu, horší ze žeber a krku. Lépe jest péci maso skopové než vařiti; vařené jest bez chuti a těžko se tráví.


Skopová kýta pečená.

Peče se dle pravidel všeobecně platných a výše uvedených. Lepší kuchařky snímají lůj a místo něho dávají čerstvé máslo pod pečeni, poněvadž jest takto pečené chutnější.


Skopová kýta nakládaná.

Zbavená loje, řádně naklepaná položí se v létě na 6, v zimě až na 14 dní do láku k nakládání, do něhož se dává vinný ocet nebo bílé víno. Kýta se musí denně překládali a obraceti. Pečená tato kýla bývá často náhradou za zvěřinu.


Skopová žebírka (kotletky) na rošti pečená.

Dobré a doporučení hodné jídlo; avšak žebírka musejí býti uvnitř ještě červená.

Z vnitřností skopových jsou dobré jen ledvinky.


Jehněčí pečeně.

Zima jest jejich dobou. Jehňata musí býti živena zpočátku jen mlékem mateřským a ničím jiným. Teprv jsou-li větší, pak se jim může přidávati chleba namočeného v mléce. Kdo si může takovým spůsobem ve svém chlévě odchovati několik jehňat, učiní dobře; neboť jinak tak snadno nedostane dobrého jehněčího masa.

Jehně budiž 6 měsíců staré, pak jest nejlepší; mladší často působí průjem. Maso jehněčí jest krásně bílé, velmi jemné a šťavnaté a snadno stravitelné i při nejslabším žaludku. Zvláště jemná a křehká stane se pečeně z jehněčího zadku, pocedí-li se před pečením as na 2 hodiny šťávou ze 2 citronů.


Kozího masa se zřídka užívá za pokrm.

Jenom kůzlata (samičky) 5—6 nedělní, byla-li ovšem živena pouze mlékem, dávají jemnou chutnou pečeni.


Koňské maso.

Nelze o něm ve zdravotní kuchařce mluvili, leda tolik, že ho doporučovali nelze z mnohých příčin. Obyčejně se neporážejí zdraví, mladí koně, a z nemocných, léčených rozmanitými léky tím méně jisti radno. Jen za poměrů, kde chutná vše, i na koňském mase si lidé pochutnávají.


Původní zdroj historického článku:
Zdravotní kuchařka - 1896, autor J.K.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. ledna 2022


Diskuze k článku „Zdravé recepty z jehněčího masa od našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.