Zdravé recepty z jehněčího masa od našich prababiček

původně vyšlo: Zdravotní kuchařka - 1896, autor J.K.
Nevíte, co o víkendu uvařit? Vyzkoušejte některý ze zdravých receptů na jehněčí a skopové maso, které pochází už z časů našich prababiček. Uvidíte, že vám recepty z roku 1896 zachutnají i dnes.


Skopové maso.

Maso skopové jest dobré, je-li ze 2- až 3letého zdravého skopa, který se vypásl na horách.

Staré maso skopové jest houževnaté a těžko stravitelné, podobně jako staré hovězí. Doba skopové pečeně jest podzim, kdy jsou skopy nejlépe vykrmeni. Nejlepší jest maso z kýty a hřbetu, horší ze žeber a krku. Lépe jest péci maso skopové než vařiti; vařené jest bez chuti a těžko se tráví.


Skopová kýta pečená.

Peče se dle pravidel všeobecně platných a výše uvedených. Lepší kuchařky snímají lůj a místo něho dávají čerstvé máslo pod pečeni, poněvadž jest takto pečené chutnější.


Skopová kýta nakládaná.

Zbavená loje, řádně naklepaná položí se v létě na 6, v zimě až na 14 dní do láku k nakládání, do něhož se dává vinný ocet nebo bílé víno. Kýta se musí denně překládali a obraceti. Pečená tato kýla bývá často náhradou za zvěřinu.


Skopová žebírka (kotletky) na rošti pečená.

Dobré a doporučení hodné jídlo; avšak žebírka musejí býti uvnitř ještě červená.

Z vnitřností skopových jsou dobré jen ledvinky.


Jehněčí pečeně.

Zima jest jejich dobou. Jehňata musí býti živena zpočátku jen mlékem mateřským a ničím jiným. Teprv jsou-li větší, pak se jim může přidávati chleba namočeného v mléce. Kdo si může takovým spůsobem ve svém chlévě odchovati několik jehňat, učiní dobře; neboť jinak tak snadno nedostane dobrého jehněčího masa.

Jehně budiž 6 měsíců staré, pak jest nejlepší; mladší často působí průjem. Maso jehněčí jest krásně bílé, velmi jemné a šťavnaté a snadno stravitelné i při nejslabším žaludku. Zvláště jemná a křehká stane se pečeně z jehněčího zadku, pocedí-li se před pečením as na 2 hodiny šťávou ze 2 citronů.


Kozího masa se zřídka užívá za pokrm.

Jenom kůzlata (samičky) 5—6 nedělní, byla-li ovšem živena pouze mlékem, dávají jemnou chutnou pečeni.


Koňské maso.

Nelze o něm ve zdravotní kuchařce mluvili, leda tolik, že ho doporučovali nelze z mnohých příčin. Obyčejně se neporážejí zdraví, mladí koně, a z nemocných, léčených rozmanitými léky tím méně jisti radno. Jen za poměrů, kde chutná vše, i na koňském mase si lidé pochutnávají.


Původní zdroj historického článku:
Zdravotní kuchařka - 1896, autor J.K.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. ledna 2022


Diskuze k článku „Zdravé recepty z jehněčího masa od našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.