Zapomenutý recept na rusínské holubce

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1908, autor neuveden.
Chcete ochutnat nějaké méně známé národní jídlo? Zkuste si uvařit rusínské holubce, které vás naučí připravovat recept z roku 1908. Pro jistotu upozorňujeme, že to nejsou žádní pečení holubi. Holubci se připravují z vepřového masa.
Následující text pochází z roku 1908

Rusínské holubce.

Laskavostí sl. Žurakiewské, Malorusínky, která v hospodyňské škole v Chrudimi hospituje, dostalo se nám předpisu na velmi chutný pokrm rusínský a redakce doufá, že se zavděčí čtenářkám, seznámí-li je s tímto národním jídlem rusínským.

¼ kg vepřového masa pokrájí se na drobné kostičky, ½ kg rýže se přebere a spaří, 2 velké cibule se drobně pokrájí a na omastku dusí tak dlouho, až je cibule měkká, ale dosud bílá, načež se vše dohromady smíchá a dle chuti osolí a opepří.

Menší hlávka zelí se list po listu obere, listy se vyperou, silná žebra se seříznou a listy zelné se spaří. Na to do každého listu dá se lžíce míšeniny, pozorně se všech stran se zabalí a rovná do hrnku. Na dno nádoby dá se několik celých listů zelných a záviny kladou se lehce na sebe, aby bylo mezi nimi dosti místa, neboť se rýže navaří.

Na vrch dá se opět několik listů zelných, vše zaleje se úplně vodou a pozvolna na mírném ohni l½—2 hod. vaří. Uvařené holubce rovnají se na mísu a mohou se na povrchu politi buď omastkem, neb kyselou smetanou, ale nutné to není, jmenovitě je-li maso tučné.

Komu chutná lépe zelí nakyslé, může závitky zaliti kyselou syrovátkou místo vodou. Holubce mohou se jisti hned čerstvé, ale mohou se také nechati 1 až 2 dny ve studenu a pak ohřáté se předkládají. Šetrné hospodyně rusínské často tak dělají k vůli úspoře paliva.

Rusínské holubce jsou jídlo nejen velmi chutné, ale i výživné a lehce stravitelné; jest to oblíbený národní pokrm rusínský. Aby i v zimě mohly pokrm ten připraviti, nakládají rusínské hospodyně do zelí celé menší hlávky zelné, které společně se zelím ukyšou a v zimě slouží ku přípravě oblíbené krmě.

Postní holubce připravují bez masa tak, že vezmou o trochu více cibule a usmaží ji na čerstvém oleji lněném, konopném, slunečnicovém, neb oleji z jader dyně a smýchají vše s rýží; oleje beře se více, aby rýže byla dosti mastná. Ostatní příprava je stejná jako u holubců s masem.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. března 2020


Diskuze k článku „Zapomenutý recept na rusínské holubce“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.