Zapomenuté triky našich prababiček na krásné a zdravé vlasy

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Amerikán - 1909, autor neuveden.
Zajímá vás, jak se naše prababičky staraly o své vlasy? Pomocí jakých přírodních prostředků tehdy bojovaly proti lupům nebo vypadávání vlasů? Co bylo podle nich základem pro krásné, husté a zdravé vlasy? Prozradí vám to historický článek z roku 1909.
Následující text pochází z roku 1909

Vypadávání vlasů.

Vypadávání vlasů je obyčejně následek nečistoty — třeba i jinak byl člověk velice čistotný.

Každému se potí hlava a pot se usazuje na hlavě v kysající vrstvu, která vlasové kořínky dráždí a hubí. Jakmile odumřel kořínek, vlas vypadá. Mimo toho může vypadávání vlasů býti zaviněno velkými starostmi, žalem, bolením hlavy, pohlavními výstřednostmi, krátce všemi činiteli, kteří mohou zhoubně na oběh krve působiti.

Někdy jsou to zas nemoce kůže, které zavinují ztrátu vlasů. Tak na př. zpravidla vypadávají vlasy tomu, kdo má lupy. Pokožka, hlavy je suchá a slupuje se, až někdy zasahuje i kořínky vlasové a vypadávají. Každý sám na sobě to zakusil, kdo lupy měl.

Nečiní-li se nic proti vypadávání vlasů, vypadne jich největší čásť a na hlavě zůstane lysina—pleš, která hloupým lidem zavdává podnět ku vtipům a úsměškům. Tomu lze předejiti, když jednou, dvakrát týdně hlavu natřeme nějakým tukem, který nežlukne.

Oleji není radno vlasy mazati, poněvadž každý žlukne. Postačí docela dobře čistá vaselina, která nežlukne. Vzíti nepatrný kousek a důkladně ji rozetříti po hlavě, nejlépe když jsou krátké vlasy.

Vedle toho třeba vlasy občasně vymýtí vodou a nepatrně mýdla. Tím se vyčistí veškeren prach. Po umytí třeba vlasy důkladně osušiti. V tom se často chybuje. Mnohý si namáčí vlasy každý den. To není potřebné ani prospěšné. Když pak ještě má vlasy neosušeny a pobíhá tak venku, může se snadno kůže zachladiti a vypadávání vlasů teprve se dostaviti.

Dobře působí vymývati hlavu žloutkem. Kůže se jím lehce potře, načež se vymyje vlažnou vodou a pak hřebenem vyčeše. Hřeben nemá míti ostré špičky, neboř tak nejsnadněji může kůži zraniti. Komu vlasy počnou padati—není-li to následek nějaké těžší nemoci (horečka, tyfus a pod.) snadno si od toho pomůže, když použije toho, co zde bylo řečeno.

Hůře však je těm, kteří to zanedbali a terpve, když mají hlavu holou, vzpomenou si, že by bylo dobře, kdyby měli vlasy a pak hledají prostředky, které by jim vlasy “vytáhly”. To jde už hodně těžko. Ač jest sta nejrozmanitějších pomád a vodiček pro vzrůst vlasů, které dle reklamy neomylně účinkují, přece mnohý vyházel za ně dost peněz a nic mu to nepomohlo.

Který prostředek pro vzrůst vlasů jest nejlepší? Na to nedá se odpovědíti, poněvadž prostředky nepůsobí u každého stejně. U někoho působí ten, u jiného onen. Ale působiti mohou jen tam, kde nejsou kořínky (cibulky) vlasové zničeny.

Prostředky tyto mohou míti jen ten účel, aby poskytovaly vlasové půdě více výživnosti a dráždily ji k činnosti. Jsou-li v kůži kořínky, může se jim takto pomoci, aby vyhnaly nové vlasy. Kde nejsou kořínky, tam je zbytečná námaha, tam ani nejúčinnější pomáda nepomůže.

V případě, že kořínky jsou zachovány, prospěje dobře omývati hlavu před spaním odvarem žahavek. K odvaru možno přimísiti trochu octa. Hlava po omytí se musí dobře osušiti, což nejlépe se docílí, když 2—3 minuty se tře suchým ručníkem. Tření takové působí jako masáž a podporuje vzrůst vlasů.

Dobře prospívá také hřívní koňské sádlo. Musí býti čisté a čerstvé.


Původní zdroj historického článku:
Amerikán - 1909, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. prosince 2022


Diskuze k článku „Zapomenuté triky našich prababiček na krásné a zdravé vlasy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.