Rok 1886: Lékaři žádají zákaz veřejných vystoupení úspěšného hypnotizéra

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Národní listy - 1886, autor neuveden.
Věříte na magické schopnosti hypnózy? Historický článek z roku 1886 vás seznámí s případem, kdy lékaři chtěli zakázat veřejná vystoupení jednoho hypnotizéra, který byl při hypnotizování lidí až příliš úspěšný.
Následující text pochází z roku 1886

Účinky hypnotismu.

V Norimberku pořádal as po tři neděle jakýs pan Theo Böllert z Heidelberku silně navštěvované produkce s úkazy tak zvaného „zvířecího magnetismu.“

Böllert, jenž dříve býval virtuosem na harfě a divadelním řiditelem, tvrdí, že se svému „umění“ přiučil od známého hypnotiséra Hansena, jehož svého času provázel na cestě po Německu a Rakousku. Brzy po započetí zdejších svých produkcí prováděl též produkce před odborníky lékařskými, aby jim dokázal, že experimenty jeho nejsou žádným švindlem, nýbrž zakládají se pouze na podivných účincích hypnosy.

Podobně jako Hansen, přiměl též Böllert svoje „objekty“, aby v hypnotickém spánku požívali surové brambory, surové listy salátové, ba i stearinové svíčky v domnění, že jedí koblihy, artyčoky a marcipán; několikráte dal též osobám, nalezajícím se v kataliptickém spánku, propíchnout špendlíky rukou, tvářemi atd., aneb dal ji dokonce i hřebíky přibit, aniž takto trýzněni jevili nějakou bolest, aneb i po probuzení, byli si vědomi nějaké bolesti.

Po několika takovýchto představeních Böllertových povstala pojednou oposice se strany lékařů. Několik lékařů uveřejnilo v časopisech prohlášeni, v nichž poukazovali ku nebezpečí hypnotismu pro soustavu nervovou, na možnost otrávení krve při zranění špendlíkem neb hřebíkem na škodlivost požívání nezáživných látek a varovali před dalším opakováním těchto pokusů.

Následek této výstrahy byla však toliko zvýšená návštěva představení Böllertových a to tím spíše, jelikož Böllert nezůstal dlužen odpověď. Lékaři zatím učinili další kroky u úřadů, následkem čehož Böllertovi především nařízeno, aby upustil od experimentů se syrovými brambory a steariuovými svíčkami, jakož i propichování špendlíky a hřebíky.

V páteční schůzi magistratu pak bylo usnešeno, aby Böllert, (jenž prý v jednom hostinci byl hypnotisoval mladého muže proti jeho vůli) byl vyzván, aby předložil svoje papíry a vykázal se úředním povolením, prozatím, aby produkce jeho byly zakázány a usnesení to, aby oznámeno bylo magistratům okolních měst a okresním úřadům.

„Zázračnému muži“, jehož co den navštěvují v jeho hotelu nemocni všeho druhu; usnesení toto as mnoho vadit nebude, neboť vydělal v Norimberce hezké peníze a byl by beztoho šel zas o dům dále.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1886, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. března 2024


Diskuze k článku „Rok 1886: Lékaři žádají zákaz veřejných vystoupení úspěšného hypnotizéra“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!





Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.