Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Chtěli byste ochutnat, jak se dob našich prababiček připravovaly brambory na pařížský, polský nebo třeba sicilský způsob? Můžete si to vyzkoušet podle našich šesti bramborových receptů z roku 1919.


Zemáky po pařížsku.

Upravíme bledou zápražku z polévkové lžíce mouky a trochy másla, zalejeme to dobrou hovězí polévkou a sklenkou bílého stolního vína, připojíme co nejjemněji na drobno nasekanou petržilku a pažitku, jakož i bílý pepř.

Když se vše dobře provařilo, přidáme do této omáčky čerstvě uvařené a na plátky pokrájené zemáky. Ponecháme to rovněž jednou dobře varem přejiti a předkládáme k hovězímu masu, teplé šunce anebo pod.

Zemáky po polsku.

Pěkné, moučnaté, za syrova oloupané a ve slané vodě uvařené zemáky zcedíme a postavíme na malou chvilku pokličkou přikryty na plotnu, aby se ještě zbylá voda odpařila. Čerstvé máslo rozpálíme na pánvičce a jakmile se počíná zabarvovati, mícháme je dřevěnou vařečkou pozvolna tak dlouho, až nabude červenohnědé barvy. Pak do něho naházíme zemáky, rychle v něm obrátíme a ihned předkládáme na stůl.

Zemáky po sicilsku.

Zcela vyzrálé zemáky, stejné velikosti i stejného druhu pokrájíme na ne příliš tenké řízky, načež ;je v pramenité vodě vypereme a promísíme se solí. Nákypovou formu anebo hluboký pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhánkou syrečkovou, načež do nádoby dáme vrstvu zemáku, na niž nasypeme strouhánku a na každou vrstvu dáme několik kousků př rodního másla.

Nádoba se dobře přiklopí a vstrčí do trouby, kdež se pokrm zvolna peče a je-li zapotřebí, trochou horké vody zalévá. Pokud se poměru dotýče, béře se 120—130 gr másla a 60 gr syrečku na 2 kg zemáků. Ncmáme-li k disposici másla, možno i sádla použiti.

Zemáky po srbsku.

Osmažíme nebo opečeme zemáky na másle, načež je postavíme stranou do trouby na teplé místo. Mezitím upravíme hustou smetanovou nebo hořčičnou omáčku a uvaříme na tvrdo více vajec. Na kulatou mísu nalejeme omáčku, do prostředku dáme uvařená vejce buď celá nebo rozpůlená na kopeček a obložíme osmaženými zemáky.

Zemáky po štětínsku.

Za syrova oloupané zemáky se pokrájejí po délce a naházejí na kastrol, přidá 125 gr másla nebo dobrého sádla, 12 kusů na plátky pokrájeného póru, sůl a tolik vody nebo slabé polévky, až jsou jí zemáky úplně pokryty. V tom se ponechají úplně a krátce na ohni povařiti. Předkládají se obyčejně k vařenému hovězímu masu.

Zemáky po švábsku.

Za syrova oloupané velké zemáky . pokrájíme po délce na čtvrtky a uvaříme je spolu se solí, trochou hovězí polévky a kouskem máslem do měkka, čímž na nich jen zcela málo šťávy zbude. Pak je předkládáme spolu s hrstí na másle usmažené cibulky. Někde také přidávají k nim pečený pokrájený klobás.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. června 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: