Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Zapomenuté recepty na výborné české přílohy k jídlu

původně vyšlo: Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.
Vaříte nyní v době mimořádných školních prázdnin a dovolených denně obědy a chcete zkusit uvařit něco nového? Vyzkoušejte jednu z mnoha skvělých chutných příloh k jídlu, které najdete v našich historických receptech z roku 1938.


Bramborové koblížky k obložení masa

6 velkých bramborů uvaříme, za horka prolisujeme, osolíme, přidáme 2 žloutky, kousek másla a tolik mouky, aby bylo pěkné těsto. Pak vyválíme asi na ¼ cm silnou placku, z které vykrajujeme různé tvary, a osmažíme v horkém tuku. K samotnému jídlu je pečeme jako lívanečky a mažeme povidly, nebo pečeme v pánvi jako omelety a plníme špenátem, posypeme parmasánem a dáme péci, nebo je rozválíme na silnější placky, plníme masem a vaříme v ubrousku ¾ hod. Pak je polijeme máslem a sypeme strouhanou houskou.

Bramborové koblížky k salátu

3½ dkg másla rozdrobíme do 14 dkg mouky, přimícháme 30 dkg vařených prolisovaných bramborů, na špičku nože prášku do pečiva, l čajovou lžičku soli, přidáme 2 žloutky a necelou ⅛ l mléka a zaděláme v těsto.

Vyválíme na malík silně, pak vypichujeme koblížky a smažíme na čerstvém loji. Horké sypeme strouhaným parmasánem nebo ementálským sýrem. K nim podáváme hlávkový salát.

Bramborové mrkvičky

50 dkg lisovaných bramborů dáme na vál, přidáme 2 dkg másla, sůl, 1 žloutek, 12 dkg hrubé mouky a vše zpracujeme v těsto, z kterého krájíme malé kousky a děláme mrkvové tvary. V rozpáleném sádle do růžova usmažíme. Do každé mrkvičky zastrčíme stonky petržele. Bramborových mrkviček se používá k ozdobě masa.

Bramborové obloučky

10 dkg másla se zpracuje se 2 dkg mouky na placku a dá odpočinout. 20 dkg rozstrouhaných vařených a prolisovaných bramborů se zadělá se 2 žloutky, trochou octa, soli a 13 dkg mouky. Rozválí se na placku, vloží se na to placka z másla, přeloží jako u těsta máslového po ¼ hod. přestávkách a to po 3krát. Pak se rádlem udělají proužky, dávají přes suchou formu, pomažívejcem, posypou kmínem a parmaz. sýrem a pekou v mírné troubě.

Bramborové pusinky

Asi 50 dkg oloupaných bramborů ve slané vodě uvaříme. V misce pěnovitě utřeme 3 dkg másla, přidáme prolisované brambory, 1 žloutek, 1 vejce, sůl a 3 dkg strouhaného parmasánu. Plech potřeme máslem a poprášíme moukou. Bramborovou směsí naplníme sáček a nastříkáme pusinky na plech. Potřeme žloutkem a pečeme. Podáváme k zelenině.

Bramborová sláma

Oloupané syrové brambory nakrájíme na tenké plátky. Tyto plátky nakrájíme na slabé nudličky, namočíme a osušené prudce smažíme na rozpáleném oleji. Osolené podáváme.

Bramborové smažinky

Dobře propracované škubánkové těsto (viz škubánky) dáme na pomoučněný vál. Válečkem vyválíme asi na 1 cm silně, formičkou vykrajujeme tvary a smažíme v dobře rozpáleném sádle do růžova. Podáváme jako příkrm k masu s omáčkou neb k zelenině, hlávkovému neb okurkovému salátu.

Krokety

¼ kg čerstvě vařených bramborů, 7 dkg pšeničné mouky, sůl, 1 vejce zaděláme, vyválíme a pak tvoříme skleničkou kolečka, která máčíme ve vajíčku, v housce obalíme a osmažíme na tuku neb oleji. Krokety jsou velmi chutným příkrmem k masu, hlavně vepřovému.

Obalované brambory

Na ⅔ uvařené brambory oloupáme, nakrájíme na koláčky asi ½ cm silné, osolíme, obalíme ve vejci a strouhané housce. Osmažíme v horkém tuku do růžova. Podáváme k zelenině neb k salátu.

Opečené brambory

1 kg čistě opraných bramborů uvaříme ve slupce do měkka. Oloupané rozmačkáme, osolíme a promícháme s drobně nakrájenou, na sádle osmaženou ci* bulkou a kmínem. Pekáč vymažeme sádlem, brambory do něho urovnáme a v troubě do růžova opečeme. (3 dkg cibule, sádla celkem 5 dkg.)

Pařížské brambory

Z bramborů vykrájíme pomocí vydlabovače malé kuličky, které povaříme ve slané vodě. Uvařené necháme na utěrce vystydnouti a osušiti. Na mělké pánvi rozpálíme olej na smažení, ve kterém uvařené brambůrky do zlatova dopečeme. Po smažení vyndáme z oleje, osolíme, přetřeme máslem a horké podáváme.

Smažené brambory

Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemné nudličky a dobře osušíme v čisté utěrce. Vložíme je na rozpálené sádlo, při čemž kastrolem stále pohybujeme, až se usmaží do zlatova. Pokrájíme pórek na kolečka, usmažíme na čerstvém másle, smícháme s brambory a přebytečný omastek slijeme. Osolíme, posypeme sekanou zelenou petrželkou, poklademe tence nakrájenými kousky másla a podáváme.

Smažené bramborové nočky

50 dkg vařených prolisovaných bramborů dáme na vál, přidáme sůl, 8 dkg krupičkové mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 1 vejce a vše rychle a lehce zpracujeme v těsto. Vyválíme tenké dlouhé válečky a nakrájíme z nich nočky. Smažíme asi v 10 dkg rozpáleného sádla do růžova. Podáváme k masu nebo k dušené zelenině. Také je můžeme jen uvařiti, politi máslem a sypati smaženou žemlí.

Stříkané brambory

Umeleme 1 kg vařených bramborů, přidáme 5 dkg mouky, 3 vejce, sůl a zpracujeme v těsto. Tuto kašovinu dáme do stříkacího sáčku s hvězdicovou trubičkou, stříkáme na 7 cm dlouhé tyčinky neb kroužky do pánve s dobře rozpáleným sádlem a usmažíme do zlatožluta.

Šestáky

Moučné, uvařené brambory, vypařené, prolisujeme, necháme vychladnouti. V misce pěnovitě utřeme 3 dkg másla, přidáme 50 dkg prolisovaných bramborů, sůl, 1 vejce, 1 žloutek, 10 dkg mouky a dobře těsto vypracujeme. Z vypracovaného těsta vykrájíme malé kroužky a smažíme.

Zemáková haluška

1 kg bramborů oloupáme, ustrouháme, osolíme, přidáme mouku podle potřeby (asi 35 dkg). Kašovitou hmotu promícháme, po částech zaváříme do vody a vaříme asi 8 minut. Uvařené přeplachujeme ve studené vodě, mastíme máslem, ve kterém je bud usmažená cibulka, pažitka nebo slanina. Posypáváme bryndzou, tvarohem nebo smaženou cibulkou.


Původní zdroj historického článku:
Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. března 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Zapomenuté recepty na výborné české přílohy k jídlu


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.