Vývoj hracích automatů: jak vznikly a jak se vyvíjely hrací automaty?

článek je inzerce, nejde o historický text
Výherní automaty jsou známé již po staletí. Byli to první jednorucí bandité, kteří se objevili na scéně hazardních her kolem roku 1900. V průběhu času prošly hrací automaty několika zásadními proměnami.

Výherní automaty prošly náročným procesem transformace, stejně jako všechno ostatní na světě. O stovky let později vidíme zcela nový mechanismus s bonusy bez vkladu. Hry se staly poutavějšími, zajímavějšími a vzrušujícími než kdykoli předtím.

Nyní vyvstává jednoduchá otázka: co přesně se změnilo? Jaké jsou konkrétní rozdíly mezi stroji, které byly populární před desítkami let, a těmi, které používáme dnes? Tento článek vám na tyto otázky odpoví.

Počátky

V roce 1891 v Brooklynu na nově vzkvétajícím východním pobřeží New Yorku vyvinuli Sittman a Pitt hrací automat, který byl v pozdějších letech považován za předchůdce moderního hracího automatu. Stroj byl založen na pokeru a obsahoval pět válců a padesát karet.

V té době jste si mohli vychutnat svou oblíbenou hru téměř v každém baru v New Yorku. Museli jste počkat, až na vás přijde řada, vložit pěticentovou minci, stisknout páčku a doufat, že se na vás usměje štěstí. Je dobře, že v dnešním světě můžete hrát automaty za penize online, bez čekání ve frontě, dokonce i u sebe doma.

Pro hráče bylo velmi obtížné vyhrát. Po zakoupení hracího automatu se v mnoha provozovnách obvykle z balíčku vyjmou dvě vybrané karty: piková desítka a srdcový kluk. To pochopitelně výrazně snížilo šance na výhru. Aby byla výhra ještě obtížnější, mohly se podle vkusu majitele měnit i samotné válce.

Feyův vynález

Říká se, že německý přistěhovalec Charles August Fey vynalezl první mechanický hrací automat v roce 1887, tedy čtyři roky předtím, než se v newyorských barech objevil Sittmanův a Pittův automat. Podle jiných verzí Fay svůj vynález vymyslel v roce 1895, tedy čtyři roky po Sittmanově a Pittově stroji. Zdá se však, že rok 1895 byl mezi fanoušky historie hazardních her oblíbenější. V každém případě byl Fayův vynález revoluční.

Fey vyřešil problém, který byl později nazván "jednorukým banditou", a vytvořil stroj, který byl schopen automaticky vyplácet peníze za všechny možné výherní kombinace. Toho bylo dosaženo nahrazením deseti karet pěti symboly a použitím tří válců namísto pěti, což značně usnadnilo určení výher.

4-11-44

Během následujících pěti let Charles Fey vynalezl prvního potomka Liberty Bell s názvem 4-11-44, pojmenovaného podle maximální výherní kombinace pěti dolarů. Po tomto úspěchu Fey zmodernizoval své podnikání a přešel od obchodování v malých obchodech k tovární výrobě.

Zvonek na kartě

V následujících letech se mu podařilo vynalézt stroj "Card Bell" a o rok později, v roce 1899, jej vylepšil. Tato novinka měla upravený symbol (hvězdu). Maximální výhra byla dvacet desetníků nebo žetonů. Vítězství bylo dosaženo kombinací tří zvonů.

Ostatní společnosti

Fairy neměla prakticky žádnou konkurenci. Výherní automaty však vyráběly i různé společnosti včetně Kalamazoo a Monarch. V roce 1905 prý došlo v San Franciscu k loupeži v saloonu, při níž byly ukradeny pouze dva předměty - zástěra a hrací automat Liberty Bell.

O necelý rok později Herbert Stephen Mills, který zdědil společnost Mills Novelty Company o několik let dříve po svém otci Mortimeru Millsovi, vyrobil novou verzi zvonu svobody s názvem Mills Liberty Bell. V tomto okamžiku Mills použil technologii dopravníkového pásu k výrobě hracích automatů a později se stal známým jako "Henry Ford mezi hracími automaty".

Tiché volání

Následoval takzvaný dvojitý jackpot. To vám umožnilo vyhrát dvakrát za sebou. V rámci této nové vlny výherních automatů byly také vydány nové designy skříněk s motivy, jako jsou:

• "Lví hlava";
• "Battle Eagle";
• "Římská hlava";
• "Castle Front".

V roce 1919 byla konzumace a prodej alkoholu ve Spojených státech zakázána. Výherní automaty se tak přesunuly do barů, které vznikly na základě nedávných změn zákona. Navzdory tlaku vlády hazardní průmysl nadále vzkvétal a rostl, zejména ve státě Nevada, kde byl hazard legalizován v roce 1931.


Nové verze výherních automatů

Výrobce pinballových automatů Bally začal v roce 1964 vydávat nový hrací automat s názvem Money Honey. Tento stroj byl poháněn elektřinou a měl také nové zvukové efekty. Byl klasifikován jako multimonetární automat. Byl to také první hrací automat s násypkou, což je název držáku, do kterého se vyplácely mince.

Atlantic City legalizovalo hazardní hry v roce 1978 a do té doby společnost Bally ovládala přibližně 90 % trhu s jednorukými bandity. Došlo k revoluci v hracích automatech, protože Telnaus s těmito imaginárními válci mohl radikálně změnit částky, které bylo možné vyhrát.

Závěr

Vzhledem k tomu, že herní průmysl iGaming je jedním z nejrychleji rostoucích odvětví na světě, těšíme se na to, co přinese budoucí doba. Do té doby si budeme užívat všech výhod této éry výherních automatů: vzrušující verze s fantastickými funkcemi a skvělým designem!



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
30. května 2022


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.