Věda potvrzuje: lidský pot je jedovatý

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Věda a práce - 1902, autor neuveden.
Říká se, že zpotit se je zdravé. Z hlediska udržení kondice při sportování je to určitě pravda, nicméně samotný lidský pot rozhodně zdravý není. Více vám o tom prozradí článek z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Jedovatost lidského potu.

Francouzský fysiolog Arloing prováděl zajímavé pokusy, kterými dokázal, že jest lidský pot jedovatý.

O svých pracích dal již asi před rokem zprávu do veřejnosti; teprve nyní bylo tomuto pařížskému učenci možno shrnouti všecky svoje práce a zkušenosti v tomto oboru v jeden celek, z něhož vyjímáme toto:

Zvířata jsou proti naočkování lidského potu velice citliva; nejcitlivějším jest pak v tomto ohledu pes, nejspíše proto, poněvadž vylučuje sám velmi málo potu a jeho tělo na jeho účinek není zvyklo. Vočkuje-li se psu dostatečné množství lidského potu, počne se jeviti na něm účinek velmi záhy: Zvíře ztratí svoji čilost, oči mu počnou slzeti, dostaví se dávení a třesení. Tělesná teplota se ponenáhlu zmenšuje, dýchání stává se těžším a pes v krátké době zhyne.

Jedovatost lidského potu jest různá podle toho, bylo-li pocení přirozené nebo uměle vyvolané, v klidu nebo při práci. Po silné svalové námaze jest pot mnohem jedovatější nežli pot vyloučený v klidu. Uměle vyvolaný pot, na příklad v parní lázni a j., jest velmi slabě jedovatý.

Byla-li osoba po delší dobu ve studenu, kde se žádný pot nevylučoval, a zpotila se potom, má pot takto docílený jedovatost největší. Mimo to však jest jedovatost potu u různých osob různá; ba i při jednom a témže člověku mění se jedovatost potu nehledě k uvedeným již okolnostem, dle potravy a povšechného stavu tělesného každým dnem.

Ohromná důležitost pocení se pro zdraví lidské vysvítá nejlépe z té okolnosti: Množství potu, jež se za obyčejných okolností vyloučí z lidského těla, stačí k otrávení člověka 65 kg těžkého. Zvláště pak zajímavou jest ta okolnost, že zvíře, očkované lidským potem, ztrácí neobyčejně rychle na váze tak že na příklad dávka 20 krychlových centimetrů stačí, aby snížila váhu dotyčného zvířete o 1/9.


Původní zdroj historického článku:
Věda a práce - 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. června 2020


Diskuze k článku „Věda potvrzuje: lidský pot je jedovatý“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.