Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy

původně vyšlo: Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u klobás dosáhnou kromě báječné chuti i jejich krásnou barvu, tak můžete zkusit použít recept dávných řezníků a uzenářů z roku 1913.


Pěkná barva uzenice

Jakým způsobem lze docílit trvale pěkné barvy při uzenici, aby pro nářez hezky zbarvenou plochu udržela po delší dobu a nevybledla.

Upotřebením dobrého suchého hovězího a vepřového masa, ze starších, ne moc hubených dobytčat, docílíme obezřetným zpracováním syrovou vuřtu se stále pěknou barvou, také pro nářez.

Jest si všímati, aby při zpracování veškeren tuk z masa a všechny šlachy (flakse) byly odstraněny, aby stroj, kterým maso krájíme v nejlepším stavu se nalézal; k tomu se mysli ostré nože a dokonalá čistota.

Tuk, který se při krájení, sekání na nožích a špalku usazuje, musí býti odstraněn; koření musí též v náležitý čas býti přidáno a přihlížet musíme, aby se nádivka, ne moc jemná, zbytečně dlouho na špalku nepřevalovala.

Koření upotřebíme asi: 17—18 gramů soli, 1½ gramu bílého pepře, ½ gramu sanýtru na půl kila masa.

Pevně do střev vecpané uzenice se tak dlouho vysušují, až jsou uvnitř docela pročervenalé; na to se v kouři studeném udí.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. července 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.