Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Udíte si vlastní domácí klobásy? Pokud chcete u klobás dosáhnou kromě báječné chuti i jejich krásnou barvu, tak můžete zkusit použít recept dávných řezníků a uzenářů z roku 1913.
Následující text pochází z roku 1913

Pěkná barva uzenice

Jakým způsobem lze docílit trvale pěkné barvy při uzenici, aby pro nářez hezky zbarvenou plochu udržela po delší dobu a nevybledla.

Upotřebením dobrého suchého hovězího a vepřového masa, ze starších, ne moc hubených dobytčat, docílíme obezřetným zpracováním syrovou vuřtu se stále pěknou barvou, také pro nářez.

Jest si všímati, aby při zpracování veškeren tuk z masa a všechny šlachy (flakse) byly odstraněny, aby stroj, kterým maso krájíme v nejlepším stavu se nalézal; k tomu se mysli ostré nože a dokonalá čistota.

Tuk, který se při krájení, sekání na nožích a špalku usazuje, musí býti odstraněn; koření musí též v náležitý čas býti přidáno a přihlížet musíme, aby se nádivka, ne moc jemná, zbytečně dlouho na špalku nepřevalovala.

Koření upotřebíme asi: 17—18 gramů soli, 1½ gramu bílého pepře, ½ gramu sanýtru na půl kila masa.

Pevně do střev vecpané uzenice se tak dlouho vysušují, až jsou uvnitř docela pročervenalé; na to se v kouři studeném udí.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. července 2020


Diskuze k článku „Trik starých mistrů řezníků na ideální barvu klobásy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.