Sport v roce 1907: Přehled zajímavých akcí klubu cyklistů za celý rok

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Národní listy - 1907, autor neuveden.
Projížďka na kole je skvělý způsob, jak trávit svůj volný čas. A pokud člověk na kole vyrazí ve skupině s dalšími přáteli, tak je celkový dojem z cesty ještě lepší. Stejně jako si to myslí mnozí milovníci cyklistiky dnes, tak podobně u nás uvažovali dávní fanoušci prvních bicyklů. Historický článek z roku 1907 vám přiblíží, jaké aktivity za celý rok tehdy pro své členy organizoval jeden významný pražský cyklistický klub.
Následující text pochází z roku 1907

Bilance horlivého klubu.

Č. K. V. Král. Vinohrady uhájil i letos skvěle své čestné místo v našem sportu. Ač bylo mu přemáhati mnohou nepříznivou okolnost, přec může skončenou právě sezonu počítati k svým nejzdařilejším.

Nejvíce péče ovšem věnováno turistice, jejíž pěstění si klub již od několika let vytknul nejpřednějším úkolem, nezapomínaje ovšem též občasného cvičení v polu a rejích.

Přes nepříznivé počasí letošního jara i valné části léta uspořádal klub 60 výletů a vyjížděk, z nich 1 pětidenní, 2 třídenní, 1 dvoudenní, 1 jeden a půldenní, 25 jednodenních, 27 polodenních a 3 noční, v úhrnné délce 3840 km , za účastenství 722 jezdců, kteří celkem ujeli 42.687 km., nečítaje v to četné soukromé výlety po Čechách, do pruského Slezska, po Solnohradsku a zejména cestu přes Vídeň, Pešť, Bled do Dalmacie a zpět.

Z řádných klubových cest uvést) dlužno třídenní výlet o svátcích velikonočních do Jihlavy, jeden a půldenní do Hory Kutné směrem na Černý Kostelec a zpět přes Kolín, pětidenní výlet směrem na Benešov, Pelhřimov, Jihlavu a dále Moravským Švýcarskem na Velké Meziříčí, Tišnovice, Blánsko, Macechu, Sloup, Rájec, Pernštýn a Nové Město na Moravě, třídenní výlet na Jílové, Sedlčany, Petrovice, Milevsko, Opořany, Tábor a zpět přes Benešov a konečně zdařilý dvoudenní výlet dne 28. a 29. září, kterým klub vhodně zakončil letní sezonu, směrem na Ml. Boleslav do Turnovska a zpět.

Námahu výletníků plně odměnil požitek jízdy krajinou od Turnova k Malé Skále, k Železnému Brodu a dále k Loučkám — stále půvabnější. A tak zřídka prý cyklista-turista zavítá v tento čarovný koutek naší vlasti.

Ke zdaru výletnímu připojují vinohradští letos i pěkný úspěch závodnický. Po dlouholeté pause a nesmělém loňském pokuse vykazuje letošní zdařilý handikap klubovní pozoruhodné výsledky. V župním, skupinovém závodě klubů do Poděbrad dobývají čestného druhého místa, těsně za Karlínskými a konečně vysílají pět svých členů k vytrvaleckému závodu Č. Ú. J. V. na 110 km., v němž vítězí jeden z nich, Janoušek, a dobývá mistrovství zemí koruny svatováclavské.

Leč ani v nastávajícím zimním období nemíní Č. K. V. Král. Vinohrady oddati se nečinnosti. Připravujeť se k novému podniku, velmi nesnadnému, ale tím záslužnějšímu, k velké representační sportovní, najmě cyklistické akademie, která bývala atrakcí zimní sezony.

Letos hodlá pořadatelstvo proniknouti co nejdokonalejším provedením různých reji a salonních her cyklistických. Neopomeneme ovšem sledovati zrání tohoto podniku a zpravovali o něm své čtenáře.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. října 2023


Diskuze k článku „Sport v roce 1907: Přehled zajímavých akcí klubu cyklistů za celý rok“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.