Rok 1935: Vláda se chystá snižovat důchody úředníkům!

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1935, autor neuveden.
V dobách krize hledá každá vláda peníze všude tam, kde jen může. Historický článek z roku 1935 vás seznámí s tím, jak se naše tehdejší vláda v rámci úspor chystala snižovat důchody všem státním zaměstnancům.
Následující text pochází z roku 1935

Před snížením pensí stát. zaměstnanců?

Ministerstvo financí navrhlo, aby pensijní základna byla snížena na 65% platu.

V souvislosti s přípravami k státnímu rozpočtu na příští rok vyskytly se pověsti o zkrácení pensí státních zaměstnanců a tyto pověsti nabývají v poslední době velmi konkretních forem. Podle našich informací předložili zástupci ministerstva financi v meziministerské komisi návrh, aby pensijní základna státních zaměstnanců byla snížena na 65% platu.

Návrh sice nebyl dosud schválen, ale nebyl také zamítnut a poněvadž zástupci ministerstva financi tohoto návrhu neodvolali, není nebezpečí zkrácení pensí pro státní zaměstnance odvráceno. Nejsme zvědavi na to, bude-li naše zpráva dementována či nikoli, neboť s dementi v otázkách platových mají státní zaměstnanci příliš smutné zkušenosti.

Nezapomněli ještě, jak kategoricky byly svého času vyvraceny zprávy, že se připravuje snížení státně zaměstnaneckých platů a jak v několika dnech po tomto kategorickém prohlášení bylo snížení platů provedeno, nezapomněli také, jak jim koaliční strany před volbami slibovaly vrácení platových srážek a jak po volbách od těchto slibů utekly.

Jsme však zvědavi na to, jak se koaliční strany zachovají k státním zaměstnancům na podzim při sestavování rozpočtu. Podle našich informací se na zrušeni platových srážek nepomýšlí a neuvažuje se dokonce ani o jejich zmírnění.

Ministerstvo financi, které chce předložiti parlamentu vyrovnaný rozpočet, brání se naprosto rozhodně jakémukoli zvýšení položek osobních nákladů a staví se naprosto odmítavě ke všem požadavkům o zlepšení platů státních zaměstnanců. Naopak právě ministerstvo financí přišlo s návrhem na snížení pensí státních zaměstnanců.

Je třeba říci, že by tento návrh musil narazit na nejrozhodnější odpor všech státních zaměstnanců, neboť pense státních zaměstnanců nejsou žádným milodarem. Na pensi si každý státní zaměstnanec po dobu své služby platí a má tedy plný nárok na nezkrácenou pensi. Ve snížení pensí musili by tedy spatřovat všichni státní zaměstnanci nový útokna svá práva.

Ale nejde jen o to. Právě v těchto dnech přiznaly i všechny koaliční listy, že drahota je u nás na vzestupu. Index životních nákladů podle zjištění státního úřadu statistického stoupl značně jen za poslední měsíc. Stanoveni monopolních cen obilí a přípravy k monopolu živočišnému ukazují, že je tu nebezpečí dalšího značného vzestupu cen a životních nákladů. A za tohoto stavu stoupající drahoty snižovat pense státním zaměstnancům bylo by krajně nespravedlivé a nesociální.

Státní zaměstnanci a zejména pensisti byli biti několikrát. Nejprve jim vláda snížila podstatně platy a pense a dala jim za to slib, že se postará o stejné sníženi cenové úrovně. Místo toho se však dohodla na devalvaci, která nejen poklesu cen zabránila, ale která naopak vyvolala cenový vzestup. Na jedné straně byly tedy státním zaměstnancům a pensistům sníženy platy a pense, na druhé jim zdražila vláda devalvací a monopolem živobytí.

V této nespravedlivé politice k státním zaměstnancům nelze pokračovat do nekonečna. Ve Francii také snížili státním zaměstnancům platy a pense, ale vláda při tom naprosto jasně prohlásila, že nedopustí devalvace franku, která by přivodila zvýšení cen. Naopak francouzská vláda současně se snížením platů provedla také snížení cen.

U nás však byly státním zaměstnancům sníženy platy, ale současně provedla vláda opatření, která jim zdražila živobytí a zvýšila životní náklady. A při tom dokazuji koaliční listy, že Francie dělá politiku deflační, tedy „kapitalistickou“, kdežto u nás děláme prý novou politiku „sociální spravedlnosti“.

Domnívají se koaliční listy, že se jim podaří tímto způsobem státní zaměstnance ošálit?


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1935, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. září 2022


Diskuze k článku „Rok 1935: Vláda se chystá snižovat důchody úředníkům!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.