Rok 1934: Rusko v honbě za dolary ničí světový trh s obilím

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Český Lloyd - 1934, autor neuveden.
V roce 1934 se Sovětský svaz začal vzpamatovávat z hladomoru, který v předcházejících letech zahubil 6 až 8 milionů lidí, z nichž většina byli Ukrajinci. To ale SSSR nebránilo ve vývozu velkého množství obilí na světový trh a jeho prodeji za dumpingové ceny. Více se dozvíte v dobovém článku.
Následující text pochází z roku 1934

Ruské obilí na světovém trhu.

Sovětská vláda vyváží obilí, aby si opatřila cizí valutu a konkuruje tak zejména těžce Spoj. státům, Kanadě a Argentině. Těží z toho země, které obilí musí kupovati, ale jsou tím současně poškozováni i jejich producenti.

Anglie, odkázána úplně na cizinu, jest uváděna do rozpaků nesnázemi domini. Stejně je ve Francii, která musí při své roční produkci 70 mil. q dovážeti skoro 20 mil. centů obilí z ciziny, a jejíž zemědělci jsou poplašeni, takže vláda musila sáhnout ke kontrole dovozu obilí.

V Italii ztrácejí producenti, kteří si nepospíšili prodat své obilí a mlýny, které nakoupily obilí za vysokou cenu, ale získávají konsumenty a hlavně těstárny pro výbornou kvalitu ruského zrna.

Lze čekati ještě další snížení cen obilí, protože zanedlouho přijde na světový trh ještě Australie asi s 20 mil. q ze své sklizně. Vláda italská sleduje vývoj cen i celé situace a jako první opatření byl vedle konfederace zemědělské zřízen prodejní úřad pro obilí, dodané agrárními družstvy, který má zejména umístiti domácí obilí za přijatelné ceny.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Více informací o hladomoru na Ukrajině a celém sovětském hladomoru se můžete dozvědět na Wikipedii. V některých oblastech SSSR tehdy zemřela hlady víc než čtvrtina obyvatel.


Původní zdroj historického článku:
Český Lloyd - 1934, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. září 2022


Diskuze k článku „Rok 1934: Rusko v honbě za dolary ničí světový trh s obilím“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.