Rok 1933: Kdo vypustil do oběhu falešné 100 Kč bankovky?

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Národní listy - 1933, autor e.
V roce 1933 se v Brně objevila řada kvalitně vyrobených falešných stokorun. Zajímá vás, kdo tyto padělky tehdy vyrobil, jakým způsobem ho dopadla policie a jaký za to nakonec u soudu obdržel trest? To vše vám prozradí dobový článek.
Následující text pochází z roku 1933

Brněnský padělatel 100 Kč státovek před porotou.

Nejzajímavější případ podzimního porotního údobí u kraj. soudu v Brně je padělatelská činnost 26letého natěračského pomocníka z Brna-Králova Pole Břetislava Juráčka a jeho matky Antonie.

Letos 9. ledna oznámil policejnímu ředitelství v Brně pokladník dobytčích a masných trhů v Brně Fr. Vítek, že obdržel od neznámé osoby 4 podezřelé 100Kč státovky. Policie zjistila, že státovky byly vyplaceny řezníkem Adolfem Juračkou z Králova Pole, jehož manželce Marii platila 5. ledna Antonie Juráčková deseti velmi dobře padělanými 100Kč státovkami svůj starší dluh.

Den nato, 10. ledna, udala obchodnice Jaroslava Nickmannová policii, že Antonie Juráčková jí platila dvěma padělanými stokorunami. Když měla policie tyhle informace, podívala se do bytu k Juráčkovým a nalezla tam celou padělatelskou dílnu kompletní. Fotoaparát, litografické kameny, zinkové plotny a vůbec všechno, čeho je potřebí k výrobě padělků.

Policie měla sice v rukou dílnu, ale nikoli výrobce peněz. Ten ujel do Mukačeva na Podkarpatskou Rus, aby tam rozšířil své výrobky. Policie, která dostala zprávu, dovedla si najíti Juráčka i v Mukačevě. Juráček, když byl předváděn na strážnici, odhodil cestou modrou obálku s falešnými penězi. Byly tam 53 kusy a našla je jakási Pavla Almasiová, která je ihned odevzdala policii. Další dva balíčky s obsahem 110 kusů byly nalezeny zastrčené na policejní strážnici.

Při výslechu se Juráček k činu doznal, řekl, že se na výrobu falešných peněz připravovali už dlouho, že to byl jeho starý sen snadno se obohatit. Juráček byl opravdový odborník, dobře vycvičený ve fotografii i zinkografii. Všechny padělky byly velmi zdařilé, Juráček podle svého vlastního doznání jich zhotovil asi 200 kusů.

Po dopoledním přelíčení vynesla včera brněnská porota rozsudek nad výrobcem falešných stokorun Břetislavem Juráčkem a jeho matkou Antonií. Porotci na otázku viny zločinem padělání peněz odpověděli u Juráčka 12 hlasy kladně a u jeho matky 12 hlasy záporně.

Po tomto verdiktu porotců byl Břetislav Juráček odsouzen do těžkého žaláře na čtyři roky zostřeného čtvrtletně postem, jeho matka byla osvobozena a hned propuštěna na svobodu.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1933, autor e.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. srpna 2022


Diskuze k článku „Rok 1933: Kdo vypustil do oběhu falešné 100 Kč bankovky?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.