Rok 1933: Co mají společného Velikonoce a čokoláda?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1933, autorka Míla.
Máte rádi čokoládu? Historický článek z roku 1933 vás seznámí s tím, jak se z mnohými zatracované sladkosti stala všemi vyhledávaná pochoutka, neodmyslitelně spojená s oslavou Velikonoc. Nebo si snad dokážete představit velikonoční koledou bez čokolády?
Následující text pochází z roku 1933

Sladké Velikonoce

Ještě před několika lety stěžovali ti cukráři a výrobci bonbonů na to, jak jejich výroba klesá, jak se čím dále tím méně kupuje sladké zboží, cukroví, čokoláda, bonbony. Štíhlá linie byla nepřítelem všech ztučňujících pochoutek a horlivé vyznavačky módních přikázání se vystřihaly všeho, co by bylo přidalo váze jen pár dekagramů.

Nastala abstinence od všech sladkostí. Už nebylo dortů se šlehanou smetanou ani pytlíků s bonbony, ba ani zlomkové čokolády a pražených mandlí. Továrny na znamenité bonbony naříkaly nad tím, že už není mlsných žen ani galantních mužů, kteří by tuto mlsnost podporovali.

Dnes se tato neutěšená situace změnila příznivě pro prodavače i kupující. Začalo se to módou plnoštíhlé linie, jež už nechtěla mít z žen plochá prkénka a dovolila jim přikrmovat se sladkostmi dříve zakázanými.

Pak přišla na pomoc lékařská věda, která dokazovala, že touha dětí i dospělých po sladkostech není jen obyčejná mlsnota, ale že organismus se sám dožaduje látek, jichž potřebuje, že čokoláda je zdravá a výživná pro všechny sportovce, že ve smetaně jsou vitaminy X a Y a že všecko, co je sladké, ocukrované, je náramně potřebné pro všecky lidi.

A protože praví sportovci všech odvětví sportu nemají kouřit ani pít alkohol, musely se jejich nectnosti projevit aspoň tím, že žvýkali gumu, cucali bonbony a hryzali čokoládu. Největší radost měly z toho dětičky, kterým skoro úředně bylo nařízeno, že mají jíst cukroví.

A dnes cukrářské krámy a továrny na cukrovinky nevědí, čím by vás překvapily a co by nového přinesly. Velikonoce jsou takové bonbonové svátky. Dary se sice nedávají, ale pomlázka musí být. Jaká by to byla pomlázka bez velkonočního vajíčka, strakatého i střízlivě čokoládového, jaké by bylo zklamání nejmladších členů rodiny, kdyby jim králíček nebo zajíček nepřinesl aspoň trochu pralinek?

Jaký by to byl negalantní muž, jenž by své zákonné manželce nebo nezákonné přítelkyni nepřinesl na VeIkonoční pondělí aspoň škatuli bonbonů (v obou případech materialistický dar má být zastřen idealisticky třeba jen malou kytičkou fialek)?

Vajíčka dřevěná naplněná bonbony, králíci s vytahovacími hlavami, žlutá kuřátka i ušatí zajíci — nejsou vždycky vkusné tyto dary velkonoční ale dobré mohou být vždycky.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1933, autorka Míla.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. dubna 2022


Diskuze k článku „Rok 1933: Co mají společného Velikonoce a čokoláda?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.