Rok 1932: Šokující množství nacistů mezi našimi úředníky a učiteli

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: České slovo - 1932, autor -a-.
Jeden z problémů Československa byl vztah mezi Čechy a zde žijícími Němci. Někteří z nich se nechtěli smířit se vznikem naší republiky a ani naši politici nedělali nic, aby je o jejich budoucnosti v Československu přesvědčili. Článek z roku 1932 vám ukáže, k čemu to tehdy vedlo na Opavsku.
Následující text pochází z roku 1932

Většina státních úředníků-Němců na Opavsku v řadách hakenkrajclerů

Učitelé instruktory irredentistického spolku »Volkssport«. - Špion Nohavica doznal, že jej podporoval posl. Jung.

Naše úřady mají stále plné ruce práce s vyšetřováním rejdů hakenkrajclerů a zatčení se stále množí. Ukazuje se smutná skutečnost, že v řadách hakenkrajclerů pracovali proti republice také státní úředníci německé národnosti. Odhalení hakenkrajclerských rejdů vyvolalo veliké vzrušení hlavně v pohraničí, u nás na Opavsku a Hlučínsku. Vedle zjevných nepřátel dnešního republikánského zřízení, komunistů, pracovaly tu ještě skryté živly hakenkrajclerů a proto v těchto krajích očistná akce je sledována s dvojnásobným zájmem.

Na Opavsku čeští lidé pozorovali hakenkrajclerské rejdy už dlouho. Bylo známo, že t. zv. sdružení německo-nacionální mládeže slouží protistátním zájmům, čehož dokladem byly jejich »Sprechabendy«, odbývané týdně, na nichž vůdcové hnutí agitovali pro spojení Němců z republiky s Německem. Rozšiřovaly se mezi mládeží i starými štvavé tiskoviny a dokonce evangelický farář v Krnově musil býti opavským soudem odsouzen pro pobuřování proti státu na jednom takovém Sprechabendu.

Rada osobností ve státní službě hlásí se veřejně do tábora hakenkrajclerovského. Téměř tři čtvrtiny státního úřednictva německého jazyka v těchto krajích se hlásí pod prapor hákovitého kříže. Jsou to učitelé, soudci atd. Vůdce hakenkrajclerů na Opavsku, Jung, je státním úředníkem! Učitelé se houfně účastňují manifestů, při nichž se protistátní a velkoněmecké přesvědčení účastníků ani nezastírá, učitelé jsou instruktory odboček rozpuštěného »Volkssportu«, a v městě Albrechticích je dokonce soudce náměstkem starosty za stranu hakenkrajclerů.

Není bez zajímavosti, že při vyzvědačském procese proti známému špionovi Nohavicovi u krajského soudu vyšlo na jevo hodně, co vrhá na různé osoby divné světlo. Nohavica ostentativně tvrdil, že je hakenkrajcler a prohlašoval, že dostával podporu od posl. Rudolfa Junga, železničního rady v. v., od dra Wenzelidesa, ředitele zemského pozemkového úvěrního ústavu v. v., a od pana Beiera, náměstka starosty města Opavy. (Že tito pánové styky se špionem Nohavicou popřeli, je jasné.)

Řádění hakenkrajclerů bylo nepříjemné i samotným demokratickým Němcům, poněvadž byli terorisováni, aby se stali členy této strany a četní z důvodů hospodářských tak učiniti museli. Proto nejen Češi, nýbrž i rozumní Němci vítají ráznou očisťovací akci našich úřadů.


Původní zdroj historického článku:
České slovo - 1932, autor -a-.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. května 2022


Diskuze k článku „Rok 1932: Šokující množství nacistů mezi našimi úředníky a učiteli“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.