Rok 1932: Podvodník, který kvůli penězům vydával svého syna i sám sebe za mrtvého

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1932, autor neuveden.
Drzost některých podvodníků nezná mezí. Historický článek z roku 1932 vás seznámí s člověkem, který se kvůli penězům neštítil vydávat svého syna za mrtvého. Zajímá vás, jak se tehdy tento „výtečník“ pokusil podvést zdravotní pojišťovnu a proč mu to nakonec nevyšlo?
Následující text pochází z roku 1932

Podvod s vlastní smrtí - Ošizená nemocenská pojišťovna

Antonín Kanler ze Staré Role č. 479 spáchal nevšední podvod na Okresní nemocenské pojišťovně v Karlových Varech.

Letos 4. května ohlásil se nemocenské pojišťovně na obchodním papíře firmy Bedřich Glaser v Pětipsech u Kadaně jako kontrolor této továrny a udal, že se narodil 16. května 1905 v Ullerslohu. Okresní nemocenská pojišťovna v Karlových Varech předepsala hned firmě Glaser příslušné pojistné, firma však prvého předpisu nedbala.

Zatím Antonín Kanler se ohlásil jako nemocný a od Okresní pojišťovny dostal nemocenského celkem 231 Kč. 1. července letošního roku ohlásil pokladně smrt svého synáčka Jana Kanlera, o němž tvrdil, že se narodil 6. července 1928. Předložil také úmrtní list, řádně vystavený farním úřadem ve Staré Roli a bez námitek dostal pohřebné 180 Kč.

Záhy potom se dostavil do nemocenské pojišťovny v Karlových Varech muž, který byl Antonínu Kanlerovi neobyčejně podobný, tvrdil o sobě, že se jmenuje Jan Kanler a hlásil, že jeho bratr kontrolor Antonín Kanler zemřel v srpnu letošního roku. Ukázal úmrtní list vystavený farním úřadem ve Staré Roli, potvrzený ohledačem mrtvých a potvrzení o pohřbu. Nemocenská pojišťovna vyplatila opět bratrovi zesnulého (ve skutečnosti byl to Antonín Kanler sám) pohřebné ve výši 810 Kč.

Zatím však dostala firma Bedřich Glaser v Pětipsech druhý a třetí předpis pojistného za kontrolora Antonína Kanlera. Firma Glaser však oznámila nyní Okresní nemocenské pojišťovně v Karlových Varech, že u ní nebyl nikdy kontrolor tohoto jména zaměstnán a učinila na Kanlera trestní oznámení pro zneužívání jména firmy a různé podvodné manipulace.

Nyní učinila také karlovarská nemocenská pojišťovna na Kanlera trestní oznámení. Zjistilo se, že Kanlerův synek žije a je zdrav a Čilý. Antonín Kanler sám byl nalezen ve věznici karlovarského okresního soudu, kde si odpykával trest za jiné delikty. Byl dán do vazby krajského soudu v Chebu.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1932, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. srpna 2022


Diskuze k článku „Rok 1932: Podvodník, který kvůli penězům vydával svého syna i sám sebe za mrtvého“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.