Rok 1930: Poslanec odsouzený za zneužívání svých dcer

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Národní listy - 1930, autor neuveden.
Obvinění, že otec pohlavně zneužíval své dvě dospívající dcery, je jistě mimořádně závažné. Bylo to ale skutečně tak, nebo šlo jen o falešné obvinění? Právě tento složitý problém se snažil v roce 1930 vyřešit říšský soud v Berlíně. Více o případu v dobovém článku.
Následující text pochází z roku 1930

Rozsudek, který vzrušil celý Berlín.

Ríšskoněmecký poslanec Frenzel odsouzen na 14 měsíců káznice pro krvesmilství. — Justiční omyl?

Ríšskoněmecké listy nepřestávají se obšírně zabývati případem říšskoněmeckého poslance Frenzela, který byl v pondělí odsouzen konšelským soudem na rok a dva měsíce do káznice. Rozsudek ten vzrušuje německou veřejnost proto, že jej pociťuje jako justiční omyl.

Frenzel byl samouk, který svou houževnatostí a pílí, poháněnou velikou ctižádostí, domohl se významného postavení. Z kominického mistra dospěl až k funkci přednosty úřadu a k mandátu v říšském sněmu. Veřejné práce zabíraly mu tolik času, že svou rodinu hodně zanedbával. Nad to ještě vešel ve známost jeho intimní poměr s kancelařskou spolupracovnicí.

Je pochopitelno, že rodina Frenzelova tyto poměry těžce nesla. A reagovala na ně udáním dvou dcer Frenzelových, 18leté Hildegardy a 16leté Gertrudy, že otec měl s nimi nedovolené styky. Udání učinil farář Schenk, k němuž Frenzelovy dcery chodily.

Frenzel jakékoli provinění popíral a udání prohlašoval za bídnou intriku proti němu sestrojenou. Starší dcera Frenzelova Hildegarda vidouc, do jaké situace otce přivedla. odvolala všechna svá tvrzeni. Mladší Gertruda setrvala však při svých výpovědích.

O obou dcerách však zjištěno, že měly řadu „známostí“ nikoli „nevinných“.

Svědků přímých pro čin, kladený Frenzelovi za vinu, vůbec nebylo. Soud však považoval za prokázáno, že došlo ke čtyřem nedovoleným případům a to na základě výpovědi svědkyně, které to Gertruda vyprávěla.

Ani Hildě ani Gertrude samé soud nevěřil. Třetí osobě však, která vypovídala jen to, co se jí vyprávělo, ano! V tom spatřuje veřejnost i právnická hlavní omyl, jehož se soud dopustil.

Odsouzený byl ponechán ve vazbě pro nebezpečí útěku. Protože však jeho obhájce podal odvolání k říšskému soudu, je nebezpečí, že se jeho vazba velmi protáhne, než říšský soud vyřídí jeho odvolání. Vazba však se mu nezapočítává do trestu. Kromě toho byl Frenzel odsouzen ke ztrátě občanských práv na tři leta.

Bývalý poslanec Frenzel činí dojem člověka nervově úplné zničeného, tak na něj dolehl ošklivý proces. Vězeňské úřady učinily opatření, aby nemohl spáchati sebevraždu, která by za jeho duševního rozpoložení nikterak nepřekvapila.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1930, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. ledna 2022


Diskuze k článku „Rok 1930: Poslanec odsouzený za zneužívání svých dcer“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.