Rok 1927: Jak správně vařit cukr na přípravu domácího karamelu a cukrovinek?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.
Chcete si osladit život? Nabízíme vám podrobný recept, podle kterého naše prababičky kdysi vařily cukr pro výrobu domácího karamelu, do kterého se namáčelo ovoce. Svařování cukru se ale používalo i pro přípravu domácích cukrovinek, což vám recept z roku 1927 také prozradí.
Následující text pochází z roku 1927

Svařování cukru k úpravě cukrovinek a karamel.

Svařování cukru k úpravě jemnějších cukrovinek nebo dortů činí mnohé hospodyňce značné starosti. Ví, že na správném svaření cukru záleží zdar její práce a při tom zhusta nezná určité stupnice varu, podle níž má býti cukr svařován.

Cukr se svařuje na plotně vždy v čistém, neoprýskaném kuthánku nebo pánvičce. Odvážený cukr se podle předpisu zaleje trochou vody nebo pouze ve vodě namočí a zakape několika kapkami octa. Míchá se malou, úplně novou měchačkou a svařuje na kraji plotny. Jakmile se začne zvedati, zakape se kapkou studené vody a opěnovačkou nebo čistým pírkem, namočeným v studené vodě, se sbírá s cukru pěna, aby byl čistý.

Další vaření potřebuje určité opatrnosti, poněvadž cukr nedobře svařený, nemající určité hustoty, by cukrovinky pokazil. Při prudkém varu zhnědne cukr brzy a hodí se pouze pro karamely.

Cukr, svařený na první stupeň, stéká s opěnovačky nebo měchačky dolů v širokých kapkách a hodí se k úpravě ovocných šťáv, kompotů a pod.

Vaří-li se dále, zůstávají viseti kapky — větší nebo menší — a my podle toho říkáme, že jsme svařily cukr na větší nebo menší „perlu“.

Chceme-li míti cukr svařen na bublinu, vaříme jej dále. Namočíme-li do něho očko z drátu, vyndáme a foukneme do něho, odletí bublina a cukr je dostatečně svařen.

K zalévání ovoce v cukru, na př. na dřívkách, jak se prodává, svařuje se cukr ještě o něco déle, až na lom. Přichystají se šprýle a namočí do teplé vody. Při zkoušení cukru se jeden z nich otře, namočí do cukru a rychle zase do studené vody. Jakmile se cukr snadno oloupne, je dostatečně svařen pro kandování ovoce.

Cukr dále svařovaný již žloutne, zhnědne a hodí se jedině na karamely, doplněk při úpravě perníčků (místo syrobu), k přípravě griliašového cukroví nebo barvení omáček při pečení zvěřiny atd.


Původní zdroj historického článku:
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. června 2022


Diskuze k článku „Rok 1927: Jak správně vařit cukr na přípravu domácího karamelu a cukrovinek?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.