Rok 1925: Svatba Charlie Chaplina s dětskou hvězdou svého filmu Kid

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: Národní listy - 1925, autor Zdenka F.-W.
Charlie Chaplin byl jedinečnou hvězdou filmového plátna, jehož filmy i po sto letech oslovují dnešní diváky. Jaký byl ale Chaplin v soukromém životě? Jedinečný pohled na jeho osobu vám nabízí článek, popisující jeho seznámení a svatbu s Litou Grey, kterou Charlie poprvé viděl v jejích 12 letech.
Následující text pochází z roku 1925

Charlie Chaplin se tedy přece oženil!

Ovšem, že to už všichni víte, ale já vím, jak se to doopravdy stalo. Před třemi lety, když Charlie točil Kida, kterého jste viděli v Praze, s Jackiem Cooganem, bylo tam taky děvčátko, které hrálo roli anděla.

Tam ji viděl po prvé, neosobně, někde na „lotě“, pokrytou líčidlem, indiíferentní — uviděl, a pak na ni zapomněl. Zatím Louisa rostla, chodila do vyšší dívčí, snad si na Charlieho ani nevzpomněla!

Letos po prázdninách se zapsala do obchodní školy v Hollywoodě, majitelka školy je náhodou má známá, a tohle mi pověděla.

Louisa, jako tisíce jiných děvčat, snažila se dostat „extra“ v některém studiu, náhodou se setkala s Chaplinem, přihlásila se k němu, a, ipsissima verba, on řekl: „Ale Bože, tohle je tedy ta holčička, co hrála se mnou v Kidu? Ta vyrostla!“

Musela se mu líbit, snad se mu její obličej zdál pěkně filmovatelný. A pak pomalu se všude proslýchalo, že bude leading lady v jeho příštím filmu. Strašlivá žárlivost, strašlivá zvědavost. Charlie je tady jako u vás idol statisíců, můžete se jim divit?

A pak ho viděli v kavárně, tam, s Louisou, tuhle v restaurantě dole v městě, pak v autu, všude s Litou, — no, konečně, co na tom divného, Charlie je veliký ladies-man tak jako tak.

Pak zpráva o zasnoubení! Kdo by tomu věřil? Byl zasnouben s tuctem filmových hvězd. No, a už je to pravda. Před několika dny byla svatba, docela soukromá, v Mexiku.

Je to zajímavé jenom jako psychologický dokument; ta majitelka školy řekla mi, že mimo mládí a sličné tváře není naprosto nic, co by bylo hodné povšimnutí si na Lity. Je jí šestnáct let a je ještě podle zákona školou povinná.

Nemá za mák ducha, ani gracie, ani vzdělání. Je úplně chudá — to ovšem nevadí — všedně buržoasně vychovaná; slečna dělala vtipy, že bych jí měla dávat francouzské hodiny, „ale mám strach, že neumí ani pořádně anglicky,“ řekla Nemá temperament, je nepořádná a neúpravná — no, co bych ji už dál pomlouvala, vždyť mi přeci Charlieho nepřebrala.

Ale uvažte, proč si ji vzal? Jen a Jen půvab mládí. Náš Charlie stárne!


Poznámka Bejvávalo.cz
Tajná svatba Charlie Chaplina a těhotné patnáctileté Lity Grey se odehrála v listopadu 1924 v Mexiku. Manželství jim vydrželo jen do srpna roku 1927.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1925, autor Zdenka F.-W.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. října 2022


Diskuze k článku „Rok 1925: Svatba Charlie Chaplina s dětskou hvězdou svého filmu Kid“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.