Rok 1925: Budoucnost letectví podle generála Williama Mitchella: vzducholodě a rádiem řízené drony

rubrika: historické články / letectví a vzduchoplavba, původně vyšlo: Národní listy - 1925, autor F. L. I. S.
Americký generál William „Billy“ Mitchell je dnes pokládán za jednoho z nejvýznamnějších otců letectva Spojených států. Zajímá vás, jakou budoucnost letadel kdysi tento vizionář předpovídal? Prozradí vám to historický článek z roku 1925.
Následující text pochází z roku 1925

Budoucnost letectví.

Generál William Mitchell předpověděl, že nebude dlouho trvat a bude možno pohánět letadlo radiem. Vývoj a zdokonalování letadel pokračuje tak rychle, že budí podiv odborníků i učenců.

V rychlosti na příklad dosáhlo se až 200 mil za hodinu, což je úspěch úžasný, lze vzlétnout nyní přímo se země (helicoptery?), aniž by se musel letec rozlétnout na pláni, možno létat v noci, za bouře a větru a za mlhy. Nebezpečna je mlha blízko při zemi, avšak byly již učiněny úspěšné pokusy odstraňovali mlhu.

Dnes může se hovořit radiem do letícího letadla k řidiči, anebo zase může tento mluvit a může si vyžádati instrukcí, jak by měl plouti vzduchem dál, aby se vyhnul neštěstí a nezabloudil.

Letadla bez pilotů mohou být dnes vyslána na dalekou plavbu, mohou být řízena radiem se země, mohou být kontrolována gyroskopickými přístroji, mohou být zase odvolána a vrácena zpět. Letadla mohou být také kontrolována se vzduchu jinými letadly. Takový jeden pilot mohl by dobře řídit víc letadel najednou.

Kdyby náhodou nastala nesnáze v dopravě pozemní, byla by letadla jediným prostředkem, kterým bylo by možno potraviny dodat na určitá místa. Když s hlediska vojenského měl by se dodat někam vhodný muž, nějaká depeše, určitý druh třaskavin, vzducholoď nemá sobě rovnu.

Ve službě Spoj. států je na příklad pilot, jenž vydržel ve vzduchu nepřetržitě 35 hodin a urazil v té době nějakých 3000 mil. Vzdálenost Irska od Newfoundlandu je jen 1700 mil. Vzducholoď vzoru Zeppelinů může unést tolik zásob a hnací síly, že by oblétla celou zeměkouli.

Doprava vzduchem je sice nákladnější, avšak úspora časová vynahradí všecko. Je obrovská, někdy mnoho znamenající. Znenáhla však i veliký náklad je redukován, takže bude cestování a doprava vzduchem lacinější, než až dosud. A to bude ovšem příznivě působit na zlepšování a zdokonalování vzduchoplavby.

Poštovní depatement americký nařizuje poštovní dopravu vzduchem a nalezá v tom veliké výhody. Mnozí lidé mají chybnou představu o vzduchoplavbě a domnívají se, že je v ní mnoho nebezpečenství, ale jsou na omylu. Zdokonalení zmenšilo nebezpečenství na nejmenší míru.

Snad vojenští letci ještě musejí pracovat s takovými možnostmi, poněvadž musejí mít letadla nejrychlejší, musejí nejvíce unést a všecko je vypracováno až do krajnosti. Musejíť vojenští letci létat blízko sebe v určitých formacích, v každém počasí, v mlze a tak není divu, že se stávají oběťmi nehody.

Při sbírání statistických dat seznalo se, že vlastně let v Evropě je bezpečnější než jízda vlakem, neboť počet neštěstí ve vlacích železničních převyšuje percentuelně počet úrazů při dopravě cestujících vzduchem.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1925, autor F. L. I. S.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. ledna 2023


Diskuze k článku „Rok 1925: Budoucnost letectví podle generála Williama Mitchella: vzducholodě a rádiem řízené drony“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.