Rok 1923: Tohle má být sport? Anglie dokázala, že sport už úplně zdegeneroval!

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Národní listy - 1923, autor -ar.-
Často se vedou spory o tom, co je „pravý sport“ a co nikoliv. Vždyť v čem se liší koukání na e-sport od toho, když někdo sleduje hokejový nebo fotbalový zápas? Podobné debaty se vedly už dávno předtím, než se začalo závodit v hraní počítačových her. Článek z roku 1923 vám ukáže, že už tehdy někteří poukazovali na to, že původní myšlenka sportu zcela zdegenerovala a změnila se v něco úplně jiného.
Následující text pochází z roku 1923

Degenerace sportu.

V Londýně, 8. dubna.

Pro dnešního člověka, odsouzeného k jednostrannému životu v uzavřených místnostech, sport na čerstvém vzduchu mohl a měl by býti nejlepším, jediným lékem. Forma sportu, pokud odpovídá svému cíli, to jest pokud odstraňuje škodlivé poruchy, způsobené jednotvárností zaměstnání, je vedlejší.

Pohybem na ledě, po sněhu, ve vodě, v lesích, po skalách i na hřišti dosáhneme téhož cíle. Pro každého existuje nějaký sport; o formě rozhoduje jeho náklonnost, okolí, prostředky hmotné a nemělo by se zapomínati též na odbornou lékařskou radu.

Ale zjevy, které v posledních dobách vystupují jako sport, nejsou vlastně sportem, nýbrž jeho zrůdou, degenerací, vyplývající z nepochopení myšlenky sportu vůbec. Musíme litovali, že jest to právě jeden ze základních rysů sportu, dosažení nejlepšího výkonu v daném oboru, kterého se nejvíce zneužívá a který ze sportu dělá divadlo.

Podívaná na dostihy, kopanou, závody atd.. zvláště tam, kde aktivně jsou činni profesionálové nebo zvířata, není ničím jiným, než hereckým výkonem se strany účinkujících a divadlem pro ostatní.

Či rozčilení a sázky odstraňují škodlivé poruchy v lidském tělesném a duševním systému? Dle našeho mínění dívání se na sport souvisí se sportem jen potud, pokud ukazuje divákovi — jako sportsmanovi — metu, ke které se sám chce přiblížiti, nebo kterou už přešel.

Ale to není jediný druh degenerace sportu.

Její formy se stále a stále množí. V sobotu ráno vyrazilo od westminsterského mostu u britského parlamentu zvláštní závodní družstvo: bylo to pět matek, jež závodily, která dříve doveze své dítě v dětském kočárku do přímořského města Brightonu, vzdáleného od Londýna na 50 mil.

Nejmladší dítě bylo pět měsíců staré. Upozorňování lékařů na nebezpečí, které hrozí dětem i matkám, nebylo dbáno. Návrh, aby aspoň děti byly ponechány doma, když už matky chtějí pořádati závody s kočárky, byl zamítnut.

Závody se tedy pořádaly. Ale když první závodnice objevila se za 12 hodin a 30 min. v Brightonu, anglický sportovní duch střetl se velice povážlivě se zdravým lidským rozumem.

Pozdravné výkřiky smísily se brzy se sykotem a nebýti silných policejních kordonů na koních i pěších, byla by vítězná matka od některých rozumnějších sester dostala odměnu velice neočekávanou.

Jen pod ochranou policie mohla se odebrati do blízkého hotelu i se svým dvouletým dítětem a zde celá zaprášená a krvácející z nosu klesla vysílena na pohovku.

Uvádím případ jen proto, že závod s kočárky a dětmi jest vyloženě absurdní a byl aranžován — nepřímo ovšem — aby přilákal diváky na určitá místa, kde se utrácejí peníze. Ony ženy člověk může stěží viniti, uváží-li těžké postavení a nedostatek, kterému jsou vydány. Naděje na těch několik liber (tuším čtyři nebo šest) znamená pro ně mnoho.

Ale ať mi někdo řekne, jaký jest podstatný rozdíl mezi díváním se na závody s dětskými kočárky a díváním se na závody jiného druhu? Je-li jedno absurdní, proč není druhé?

Massy mají zvláštní psychologii a jest nešťastnou okolností, nad kterou se už také v Anglii začínají pozastavovati, že pojem sportu zaměňuje se za dívání na něco, co mnohdy ani sportem nezavání. Považuje-li se toto za sport, pak jest nejvyšší čas, abychom si pro sport skutečný našli jiné jméno, než idea sportu bude sesměšněna závody kojenců na kočárkách.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1923, autor -ar.-


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. dubna 2023


Diskuze k článku „Rok 1923: Tohle má být sport? Anglie dokázala, že sport už úplně zdegeneroval!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.