Rok 1923: Špinavé prádlo našich komunistů, probírané na jejich tajné schůzi

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Hlas lidu - 1923, autor neuveden.
Možná máte pocit, že naši dnešní politici mají k ideálu daleko. Pokud si ale myslíte, že dříve bylo všechno lepší, tak vás historický článek z roku s popisem jedné tajné schůze komunistů v Prostějově jistě vyvede z omylu.
Následující text pochází z roku 1923

Mezi továryši.

Od příslušníka komunistické strany v Prostějově došel nás přípis, z něhož uveřejňujeme tuto část:

Ve středu 13. t. m. konali ve Spolkovém domě všeplenární schůzi, při niž prováděna byla přísná kontrola, aby nikdo z nepovolaných nebyl svědkem jednaní plenárky. Bylo toho také třeba, neboť pralo se na ní špinavé prádlo vůdců, kteří když již otrávili dělnictvo, perou a zrádcují se mezi sebou a tak vycházejí velice pěkné věci na jevo.

To, co se od převratu tajilo a udržovalo pouze mezi vyvolenými, dnes již se veřejně kolportuje. Hess roztrušuje zprávy o ruském zlaté, které přivezl Synek z Ruska. Synek et comp. žaluje zase, že družstvo Spolkového domu dalo Hessovi upravit byt se vším komfortem za spolkové peníze (3000 Kč) dvě světnice a jednu kuchyň pro jednu osobu, a že tento moralista vydržuje si dvě domácnosti, jednu v Praze a jednu v Prostějově, a to v době, kdy v městě našem řádí krutá bytová krise.

O Pollákovi a Fričovi prohlašuje opětně Hess, že nebudou-li okamžitě vyhozeni, že udělá jim revisi pokladních knih, zda to v nich nevypadá jako za Ludvy Nováka, který za to všechno byl povýšen a nyní v Moskvě representuje čs. rudý proletariát. Také Pollák a Frič po vykonané praxi ve Spolkovém domě půjdou prý do Ruska, aby tam proletariát postavili na nohy. Ve Spolkovém je zkrátka nyní všechno revoluční i to prodané piano.

Je zde třídění duchů! Synek je bez zaměstnání již od r. 1914. od vypuknutí světové války, kdy narukoval jako seržant France Josefa a týral svoje krajany tak dlouho. pokud nepřišel do zajeti, kde má též mnoho lidských životů na svědomí.

Po příchodu z Ruska se tento výtečník hleděl uplatnit jako stolový debater, poněvadž však veřejně nemůže vystupovat a hlásat nekompromisní morálku, už se skompromitoval tak, že ho chtějí i ti jeho největrnější vyhodit.

Tento podařený diktátor má též od svých věrných zakázanou Prahu, tak že se zde uplatnilo staré pravdivé pořekadlo: »Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.«


Původní zdroj historického článku:
Hlas lidu - 1923, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. června 2021


Diskuze k článku „Rok 1923: Špinavé prádlo našich komunistů, probírané na jejich tajné schůzi“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.