Rok 1921: Nejmodernější a nejzdravější sport? Tanec!

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Obzor - 1921, autor Fk.
Na tanec se dá pohlížet různě. Někdo ho možná pokládá za společenskou povinnost, kde je skutečná zábava a radost až na druhém místě. Tanec ale může být i skvělý druh sportu, při kterém se příjemně rozhýbete a seznámíte se se zajímavými lidmi. A přesně takové tancování vám popíše článek z roku 1921.
Následující text pochází z roku 1921

Spojujme prospěšné s příjemným! Sláva tanci!

Kdo by nechtěl být zdravým! A sportem se zdraví udržuje, není-li ovšem sám zdraví nebezpečný. Vyberme si tedy takový, při němž ani nespadneme s oblak, nebo se skalní stěny nebo se splašeného živočicha, při němž nevyletíme na hranečník nebo kandelábr, při němž nám spoluhráč nemůže ublížit, nýbrž naopak, jest andělem strážným, který nás podchytí v kroku chybném.

Co přichází z ciziny je vždy dobré, je naše staré slovanské mínění. A cizina pěstí ten sport nadšeně. Jsou to moderní tance. Ve Francii, Anglii jsou přečetní mužové a ženy, kteří jdou pravidelně v 5 odpoledne na svůj taneček, jako se chodilo do šermu nebo švédského tělocviku. Tanec je částí jejich hygienické starosti.

A není zdravější zatančiti si po večeři, než zůstat seděl? Nemohou pravda všichni navštěvovati taneční síně a restauranty, kde se muzicíruje. Přemnozí tančí doma při pianě. A to jest velmi dobré! Tanec jest výtečný sport, jenž udržuje zdraví a prodlužuje život. A také statistiky nám potvrzují, že ze zaměstnání, které vykazují největší věk, jsou tanečnice na prvém místě.

Ženy, jež snaživě tančí, pozbývají tloušky, zachovávají si linie a nabudou lehkosti a graciesnosti. Muži dbají víc svého fysického vzhledu, zůstávají mladými a štíhlými. Měla by tedy vláda naříditi obligátní učení tanci na školách i lyceích. Tanec jest nejvábnější způsob, jak cvičiti tělo a vypotiti se.

Nyní se tančí ve sportovních kruzích v lokálech klubovních a v šatech sportovních, golfu, šermu, tennisu atd. Poněvadž se hledí na tanec jako na sport, netančí se v místnostech zakouřených a místo spánku do rána.

Jak se toho chopili vážně v Anglii, ukáže toto: U Londýna mají prázdné hangary z války. Ohromné místnosti lze nazvati dansodromy. Dva tisíce párů tančí při šesti monstreorchestrech. Jest to ohromná továrna na výrobu schimmy-sů (nejmodernější tanec). Mohlo by se říci zprůmyslněný tanec.

Na jednom konci kola ponechali místo ohrazené, kde stojí tanečníci a tanečnice zaměstnané v tomto závodě. Na jedné straně muži, na druhé ženy. Páni ve smokingu, velmi korrektní. Mezi dámami všechny stupně štíhlosti i krásy, některé i opravdu pěkné. Jsou v černých robách, lehce dekoltované, s bílými nanšetkami. Elegancí jsou tak mezi písařkou na stroji a bonou. Páni i dámy mají červené pentle, aby byli odlišní od návštěvníků.

Návštěvník neb náštěvnice koupí si u pokladny za 6 pencí růžový lístek, jde k ohrazenému kolu a dle své chuti a znalosti vybere si tanečníka neb tanečnici. Má-li pak chuť na nový tanec, koupí si zas lístek a tančí znovu. Tady se při výběru nedbá na nic než na nohy, jak se vyznají v zaměstnání. Snad dojde i na to, že budou si najímati tanečníky neb tanečnice na hodinu jako drožku, tanečník neb - ice bude mít na rameně připevněný přístroj na měření skoků neb doby.

Že by se tento způsob provádění tanečního sportu ujal také jinde než v Anglii, lze pochybovali, připomíná na konec Le Journal, z něhož čerpám k tomuto povídání.


Původní zdroj historického článku:
Obzor - 1921, autor Fk.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. června 2023


Diskuze k článku „Rok 1921: Nejmodernější a nejzdravější sport? Tanec!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.