Rok 1920: Jak z tvaru dětského obličeje poznat jejich povahu a schopnosti

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1920, autor neuveden.
Chtěli byste poznat, k čemu mají vaše malé děti mimořádné nadání a v čem by mohly v dospělosti vynikat? Článek z roku 1920 vás seznámí se zajímavým výzkumem, podle kterého lze takové věci vyčíst z tvaru dětské tváře. Zda takovému posuzování schopností budete věřit, to už necháme na vás.
Následující text pochází z roku 1920

O dětské tváři.

Není neoprávněným tvrzení, že z tváře lidské lze vyčisti charakter toho kterého člověka a tak vlastně každý člověk svým výrazem a svými rysy tváře o sobě povídá, jaký je.

Anglický učenec dr. Chellew dokonce tvrdí, že i v dětské tváři už se jeví povaha dítěte a že lze zároveň také souditi z tváře každého dítěte, jakému se má věnovati povolání. K tomu však nelze neupozornili na fakt, že dětská tvář ještě podléhá změně a nelze o tomto tvrzení nevyslovili jakési pochybnosti.

Dr. Chellew praví, že dětská tvář, tvořená do trojúhlu; svědčí o duchovém typu. Takové dítě není romantické, je pilné, myslivé, méně jí a méně spí, než jiné děti. Bývá dobrým počtářem a je nejlépe, věnuje-li se povolání inženýra, chemika a pod.

Kulatá plná tvář děcka ukazuje na typ sentimentální a spíše smyslný. Dítě takové rádo jí a spí a není v práci příliš horlivě. Hodí se však pro ně podivuhodným způsobem dobře studium mathematiky.

Děti s profilem do špičky jsou charakteru neústupného, s profilem »konvexním« bývají sobecké, hbité, praktické a netrpělivé; s profilem »konkávním« proti tomu mírné, přemýšlivé a trpělivé.

Čelo vystupující svědčí o myšlenkovém fondu, ale nezaručuje děcku smírný život s lidmi čela ustupujícího na zad.

Svůj význam v dětské tváři má také poloha uší. Má-li děcko uši hluboko za okem, svědčí to o silné životní vůli děcka; čím výše jsou uši děcka položeny, tím větší je jeho inteligence.

Dětský charakterolog vyslovuje politování, že škola příliš málo dbá těchto zjevných známek charakteru děti, provozujíc starý šablonovitý systém, že buď se děcko přizpůsobí, anebo nepřizpůsobí.

Zkušenost však ukazuje velmi často, že právě nejIepší a nejzdatnější lidé mnohdy vyšli z řad těch, kteří se v dětství nedovedli přizpůsobiti.

Theorie učencova je nepopiratelně zajímavá, není však nikterak snadná, aby laikové mohli správně posuzovati tvář dítěte a dle toho říditi jeho cesty k budoucnosti.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1920, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. června 2022


Diskuze k článku „Rok 1920: Jak z tvaru dětského obličeje poznat jejich povahu a schopnosti“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.