Rok 1916: Pivní kalamita v Plzni

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Národní listy - 1916, autor neuveden.
Závěje sněhu nyní způsobily po celé republice nepříjemnou sněhovou kalamitu. Článek z roku 1916 vám ale popíše zcela jiný typ kalamity, který se tehdy odehrál v Plzni a týkal se piva značky Prazdroj. Zajímá vás, o co tehdy v Plzni šlo?
Následující text pochází z roku 1916

Pivní „revolta“ v Plzni.

V Plazi je nedostatek piva a sice „Prazdroje“, miláčka Plzeňanů.

I „Český Denník“, orgán „pravovárečného“ obyvatelstva, je proto nespokojen, poněvadž shledal „v tom jistý háček“. Tento:

„Kdežto u nás dostane se „nejotužilejšímu“ pijáku v hostinci nanejvýše 2—3 sklenic piva (doma někdy ani jedné), je dle tvrzení hodnověrných osob ve Vídni a v Praze plzeňského piva stále ještě dostatek.

To nám bylo potvrzeno již s několika stran. A přec správa Měšťanského pivovaru ujistila před časem obecní správu král. města Plzně, že při možném nedostatku výrobku tohoto světového podniku bude v první řadě pamatováno na Plzeň, aby její obyvatelstvo bylo s dostatek pivem zásobeno.

A dnes místo toho je v Plzni kalamita pivní větší než kdekoliv jinde a k tomu nyní ještě druží se horentní zdražení tohoto Gambrinova moku.

Bylo by záhodno zvěděti, které okolnosti má občanstvo Plzně, pivního to města světové pověsti, děkovali za tento přímo katastrofální pro naše občanstvo nedostatek piva.“

— Když si „měšťácký“ orgán takhle dupl na Měšťanský pivovar plzeňský, jak by to neučinil i jeho proletářský kolega, sociálně demokratický denník „Nová Doba"? Tato bije do všech plzeňských pivovarů z toho důvodu, že vedle vládou povoleného zvýšení ceny piva zanášejí se úmyslem přesunouti na hostince a konsumenty ještě obecní dávku z piva, ze 3 na 5 K zvýšenou, což znamená zvýšení ceny piva pivovary o další 3 K na hektolitru.

I shledává list, že „nejedná se tudíž o nic jiného, nežli o přestoupení ujednání ministerstva obchodu o povoleném zvýšení ceny piva plzeňskými pivovary“ a že „se plzeň. pivovary dopouštějí nesprávnosti a neloyálnosti oproti činitelům, s nimiž o zdražení piva jednaly, a vůči veřejnosti, hostinským a konsumentům neodůvodněného zdražení, jež by mělo v zápětí podtětí kořenů hostinské živnosii nyní i v budoucnosti.

V Plzni bylo pivo poživatinou. Předražením znemožňuje se jeho konsum v nejširších vrstvách, což by značný počet hostinských živností pocítil jako smrtelnou ránu.“ — Hle, jak drahé pivo sjednocuje i sociálně!


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1916, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. února 2021


Diskuze k článku „Rok 1916: Pivní kalamita v Plzni“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.