Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa

původně vyšlo: Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.
Dnes pokládáme hluboce zmrazené maso za zcela běžnou věc. Před sto lety to byla ale novinka, vyžadující důkladné testování jak z hlediska trvanlivosti mraženého masa, tak i z hlediska možné změny chuti masa po rozmrazení. Článek z roku 1912 vám jeden takový důkladný test přiblíží.


Zkoušení zmrzlého masa.

K praktické zkoušce často projednávané otázky, zaopatřiti obecenstvo zmrzlým masem, podnikla společnost tržnic a chladíren v Berlíně zkoušku konservováním masa z vola na temperaturu úplného zmrznutí.

V místnosti zřízené pro úplné zmrznutí masa uložena půlka odporáženého vola na dobu desíti měsíců a to od 2. července lonského roku až do konce dubna roku letošího v průměrné temperature pod bodem mrazu 6° Celsia.

Před uložením bylo maso zvěrolékařem prohlédnuto a v jistém období revidováno. Po této velmi dlouhé době uložení bylo maso připraveno k požití a dáno k ochutnání na zkoušku.

Proces rozmrznutí trval 36 hodin a proveden, jak následuje: Zmrzlé maso z místnosti pro rozmrznutí vynešeno a zavěšeno k rozmrznutí v jiné místnosti na 15 hodin při temperatuře 0°. Jak v místnosti této, tak v oné pro zmrznutí panovala vlhkost vzduchu 85%.

Na to v místnosti temperované na 5° Celsia nad nulou vyvěšeno 12 hodin, konečně dalších 12 hodin v místnosti s teplotou 12 až 15°. Proces roztavení děl se dle toho postupně a za 36 hodin bylo maso upotřebitelné.

Na to připraveno v kuchyni k požívání jako: hovězí prsa, dušená pečeně, roštěnka, sekaná a j. a předloženo k ochutnání znalcům, jež tvořili zástupcové všech úřadů, lékaři, chemikové, důstojníci a jiné obecenstvo a všem prý velice dobře chutnalo.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. března 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.