Rok 1910: Otec zabil své tři děti a potom se oběsil

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1910, autor neuveden.
V roce 1910 byla veřejnost šokována rodinnou tragédií, při které otec vlastní rukou připravil o život své tři děti a následně i sám sebe. Dobový článek vás s příčinami i samotným průběhem tohoto neštěstí seznámí.
Následující text pochází z roku 1910

Hrozné rodinné drama v Dol. Kounicích.

Jak jsme již v dnešním ranníku oznámili, zavraždil v noci na soboru v Dolních Kounicích zedník Ant. Tulla svého 17letého syna, obchodního příručího Stanislava, 12letou dcerku Matyldu a 7letou dcerku Františku. Po této trojnásobné vraždě se oběsil.

Tulla se líčí jako člověk zatížený. Před 10 lety přišel k těžkému úrazu a od té doby byl zaměstnán v cementárně p. Hynka Světlíka, poněvadž těžší práci nemohl vykonávati. Před nedávnem zemřela mu žena a ztravoval se proto pak v hostinci, čímž se zadlužil. Nejednou se vyjádřil, že se usmrtí, poněvadž své děti nemůže uživit.

Když od soboty nikdo z domku Tullova nevycházel, bylo v pondělí dopoledne vypáčeno v něm okno a ve světnici nalezeny byly MatyIda a Františka uškrceny, Stanislav probodán a otec oběšen. Stanislav se asi svému otci bránil, ježto na mrtvole vedle bodných ran nalezeny byly též stopy po rdoušení.

Vrah a sebevrah Antonín Tulla byl 43 roků stár. Vypravuje se o něm, že do té doby, než přišel k úrazu na stavbě, byl pracovitý člověk. Od té doby však nemohl dobře vládnouti pravou rukou, což mu život ztrpčovalo. V pátek odpoledne před hrozným činem byl ještě viděn na cestě z Německých Brnic do Kounic. Lidé, kteří jej viděli, vypravují, že byl opilý. Nesl si láhev slivovice, již prý večer dal dětem do čaje.

Měl úmysl zaražditi všechny čtyři děti. Svědčí o tom zjištěný fakt, že psal pro nejstaršího 17letého syna Stanislava, který byl obchodním příručím a sám šel do Dlouhé ulice pro 8letou Antonii, jíž však matka jeho mu nevydala, protože dítě již spalo. Toto jediné z celé rodin v zůstalo na živu. Ostatní tři stihl smutný osud.

Včera v pondělí o 2. hodině dostavila se na místo zločinu soudní komise z Ivančic. sestávající ze soudce p. Nesvatby a dra. Fischera z Ivančic, k níž přibrán byl dr. Zbořil z Kounic. Komise zjistila, že syn Stanislav bodnut byl dvojsečným nástrojem dýkovitým ze zadu, potom 2 ranami do prsou z předu.

Syn, jakož i ostatní děti byly na posteli nalezeny, což je svědectvím, že vražda stala se ve spánku. Protože se syn asi bránil, použil vrah nějakého klacku k omráčeni. Lékaři zjistili značné podlitiny a kromě toho konstatovali. že vraždu synovu zakončil zardousením. Potom vrah dvéře kuchyně, kde syn spal, zamkl, zabarikádoval a oknem vylezl.

Odtud šel na druhou stranu domku do světnice, kde spala obé děvčata starší 12letá Matylda a 7letá Františka. Také starší dítě zrdousil. Jsou patrny známky, že se bránilo. Dle vytlačených prstů byl Tulla levák. Nejmladší dítě též zardousil, beze stop obrany.

Potom uzavřel oba vchody do domku, křídou napsal na dvéře kuchyně: »Zde leží Stanislav« a pod tím udělal křížek. Na jiných dveřích poznačil, že vraždu vykonal v pátek dne 4. března v noci na sobotu. Sám se oběsil na trámě v síni.

Zástupy lidí obstupovaly domek v ulici na Psinkách. A když komise soudní vešla, aby vykonala svou úřední povinnost. lid hrnul se do domku, tak že policie a četnictvo vším úsilím musilo zakročiti.

O obsahu dopisu, jejž Tulla zanechal, kolují různé pověsti. Praví se všeobecně, že Tulla nedostal od úrazovny renty dosti vysoké, aby z ní mohl býti živ a jevil stálou nespokojenost se svým životem. Konce této nespokojenosti jsou ovšem hrozné.

Pohřeb zavražděných dětí koná se dnes v úterý o 3. hodině odpoledne na hřbitově kounickém.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. března 2022


Diskuze k článku „Rok 1910: Otec zabil své tři děti a potom se oběsil“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.