Rok 1910: Důvody šíření epidemie? Nedodržování opatření a špatná hygiena

původně vyšlo: Přehled - 1910, autor Jř.
Nebezpečné epidemie tu s námi byly, jsou a nejspíše i budou v budoucnu. Jak se proti nim chránit? Článek z roku 1910 vám popíše tehdejší stav šíření a ochrany před epidemií cholery, který v některých ohledech připomíná současnou situaci s epidemií covidu.


Nebezpečí cholery opět straší západní Evropu.

I tentokrát, jako vždy, pronikají první případy ze zamořených krajin po drahách, řekách a mořích.

Cholera se nešíří vzduchem, a protože známe mikroba, který choleru způsobuje, dovedeme choleře dost vydatně čeliti. Stačí připomenouti, že v době veliké epidemie cholerové v Hamburku se cholera při ohromném styku Hamburku se světem vlastně ani nerozšířila.

Dosavadní veřejná opatření proti choleře jsou dobře vymyšlena a provádějí se ve středoevropských státech, zvláště u nás a v Německu, svědomitě. Jsou-li nějaké závady a stanou-li se nehody, bývají zaviněny skoro vždy nekontrolovatelnou osobní nedbalostí neb i nesvědomitostí.

Proto se musí tažení proti choleře zkoncentrovati na osobní boj jednotlivců v pevné důvěře, že veřejné zdravotnictví svému úkolu dostojí jako dosud vždycky.

— Člověk se nakazí cholerou jen tehdy, dostanou-li se mu vibriony cholery do žaludku, a má-li žaludek trochu porušen. Zdravý žaludek stráví i choleru, ač nepřijde-li do žaludku náhodou tuze moc nákazy.

Hlavně tu působí zhoubně na cholerové vibriony kyselina solná, a tu třeba věděti, že se vylučování této kyseliny v žaludku a její činnost travná porušuje nemírným jídlem a pitím vůbec, požitkem špatně stravných jídel a těžko stravných kombinací (okurky a pivo jsou proslulým příkladem), pitím většího množství lihovin a snad i velikým strachem a úzkostí, přebýváním v nevětraném vzduchu, nepořádným životem.

A s druhé strany nákazu člověk sebere na předmětech, které byly potřísněny cholerovou stolicí. Dech, sliny, moč nemocného nejsou nakažlivy, jen stolice, které jsou tím nebezpečnější, že mohou býti téměř bezbarvé. S potřísněným prádlem, šatem, nábytkem, nářadím dostanou se vibriony přes hory a doly.

Ve hnoji a hnojůvce žijí několik měsíců a dostanou se snadno na zeleniny, salát, řetkvičky. V prádle vlhkém zůstávají ¾ roku jedovaty. Udrží se přes týden v pitné vodě, s níž se pak rozšiřují, působíce epidemii, ale mnohem déle v užitkové vodě.

Na zemi, zvláště na vlhké, se jim dobře daří, a mohou se přenést na nohách dobytčat, slepic (na př. se železničních kolejí) do dvorů a stavení.

Kultura vibrionů nezahynula při pokusech, ani když mrzlo 57 dní při —16° C, a když byla čtyřicetkrát zamrzla a rozmrzla. Z půdy, z hnoje mohou přenést nákazu na nožičkách mouchy do špižíren a do kuchyní na chléb, do mléka, na ovoce.

Pravidla hygienická si každý může domysliti: v době nebezpečí cholerového povedeme šosácky pravidelný život, budeme střídmí v jídle, v pití i v kouření, nebudeme jisti rukama neumytýma, nepožijeme neloupaného ovoce, nemytých hroznů a švestek, nevařené zeleniny, mléka, vody, laciných sodovek, laciných vín; uchráníme doma všecky potraviny od much síťkami.

Nedovolíme, aby někdo před našima očima ohmatával pečivo v kavárně, u pekaře. Při podezřelém onemocnění schováme jednu stolici pro lékaře, kterého zavoláme raději dřív než později.

— Prozatím není nebezpečí, že by se cholera dostala k nám do Čech.


Původní zdroj historického článku:
Přehled - 1910, autor Jř.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. prosince 2021


Diskuze k článku „Rok 1910: Důvody šíření epidemie? Nedodržování opatření a špatná hygiena“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.